©Unsplash

Instagram toont je nu veel minder berichten over politiek: dit is er veranderd

Instagram toont je nu veel minder berichten over politiek: dit is er veranderd

25 maart - 20:55 Laatste update: 22:22

Instagram en Threads beperken vanaf vandaag berichten over politieke onderwerpen standaard voor alle gebruikers. Wil je per se meer posts over politiek zien in de apps, dan moet je zelf een nieuwe instelling aanpassen. Dat is iets wat de meeste gebruikers nooit zullen doen en dat is precies de bedoeling van moederbedrijf Meta.

Meta heeft een nieuwe instelling op Instagram en Threads uitgerold waarmee je veel minder posts over politiek in je feed krijgt. De nieuwe opt-out voor politieke content is te vinden in je accountinstellingen over 'Inhoudsvoorkeuren'. Daar staat de optie 'Beperk politieke inhoud van mensen die je niet volgt' standaard ingeschakeld. De functie geldt dus niet voor accounts die je zelf handmatig hebt gevolgd.

De nieuwe instelling is ook standaard op Threads, dat hetzelfde accountsysteem als Instagram gebruikt. De wijziging werd een paar weken geleden al aangekondigd, maar wordt vanaf maandag naar alle gebruikers uitgerold. Mogelijk zien nog niet alle gebruikers van de app dit momenteel in hun instellingen staan, omdat de uitrol meestal gefaseerd verloopt.

Meta heeft er belang bij

Meta zegt al jaren dat Instagram-gebruikers minder posts over politieke thema’s zouden willen zien, maar het bedrijf heeft zelf ook belang bij het beperken van deze onderwerpen. Meta ligt namelijk al jaren onder vuur over de grote invloed van zijn platforms Facebook, Instagram en WhatsApp op verkiezingscampagnes, en de rol die het bedrijf speelt bij het modereren van posts en zijn omgang met politieke advertenties.

Instagram-topman Adam Mosseri erkende onlangs dat de balans rond politiek voor het bedrijf uiteindelijk negatief is. Volgens hem weegt de 'toename van de betrokkenheid of inkomsten' van posts over politiek en hard nieuws niet op tegen 'de negativiteit en de integriteitsrisico's die ermee gepaard gaan'.

En op Facebook? 

Voor Facebook is deze nieuwe instelling nog niet ingevoerd en lijkt Meta het voorlopig ook nog niet van plan. Dat kan ermee te maken hebben dat Meta de komende maanden enorme bedragen verdient aan de politieke advertenties in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Volg ons ook op Threads voor meer tech-nieuws, en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.