iPhoneverkoop in China daalt voor derde maand op rij. Hoe komt dat?

© Apple

iPhoneverkoop in China daalt voor derde maand op rij. Hoe komt dat?
27 maart om 16:24

Apple verscheepte in februari 33 procent minder iPhones in China vergeleken met dezelfde maand in 2023. Het is de derde maand op rij dat er minder iPhones verkocht worden in het land.

China importeerde in februari 2,4 miljoen smartphones uit het buitenland. Bijna al die smartphones zijn van Apple, dat in China het enige buitenlandse merk is met een significant marktaandeel. In februari vorig jaar werden nog zo’n 3,6 miljoen smartphones verscheept. Dat blijkt uit cijfers van de Chinese overheidsinstelling Academy of Information and Communications Technology die door Bloomberg konden worden geraadpleegd. 

Het is de derde maand op rij dat de smartphone-import is gedaald. In januari, traditioneel een sterke maand, importeerde China 5,5 miljoen smartphones. Vorig jaar waren dat er nog 9 miljoen. Ook in december werd een daling van 30 procent opgetekend. 

De vraag naar iPhones in China is zo laag, dat verkopers zich genoodzaakt zien om prijsverlagingen door te voeren. Ook Apple zelf heeft tijdens de nieuwjaarsperiode (in China in februari) kortingen aangeboden. 

Maar waarom?

Er zijn verschillende redenen voor de afnemende verkoop van iPhones in China. Het land besloot vorig jaar om de apparaten te weren bij overheidsinstellingen en staatsbedrijven. 

Tegelijkertijd is er steeds meer vraag naar telefoons die door China zelf worden gemaakt, met name die van Huawei. Het bedrijf bracht in september zijn nieuwste vlaggenschip uit in China, de Mate 60, enkele weken voordat Apple zijn iPhone 15 op de markt bracht. Ook de vraag naar vouwbare smartphones stijgt in China, wat ten koste gaat van de vraag naar Apple's iPhones

Ten slotte bevindt de smartphonemarkt in het Middenrijk zich in een dip. Uit cijfers van onderzoeksfirma Counterpoint Research blijkt dat de Chinezen tijdens de eerste zes weken van 2024 zeven procent minder smartphones kochten dan tijdens dezelfde periode een jaar geleden. Dat komt door economische problemen in het land, onder andere veroorzaakt door een instortende vastgoedmarkt.

Meer over Apple, of blijf op de hoogte met de Bright Nieuwsbrief.