Microsoft koppelt Teams wereldwijd los van Office

Microsoft koppelt Teams wereldwijd los van Office

1 april - 13:22 Laatste update: 14:01

Europa was nog maar het begin, ook de rest van de wereld kan binnenkort niet meer gratis Teams gebruiken binnenin hun Office 365-abonnement. Dat heeft Microsoft vandaag bekendgemaakt. Hiermee hopen ze de Europese Commissie tevreden te stellen, die een onderzoek uitvoert vanwege mogelijk oneerlijke concurrentie.

Sinds oktober vorig jaar is Teams niet langer gekoppeld aan Microsoft Office in de EU. Wij moeten nu twee euro extra betalen voor de videochatfunctie, of vijf euro zonder het Officepakket. Dit gaat nu wereldwijd worden uitgevoerd. Microsoft hoopt daarmee tegemoet te komen aan "de feedback van de Europese Commissie door multinationale bedrijven meer flexibiliteit te bieden wanneer ze hun aankopen in verschillende regio's willen standaardiseren.”

Duur coronacadeau

Microsoft wordt door de Europese Commissie onderzocht na een klacht van concurrent Slack. Het softwarebedrijf zou misbruik hebben gemaakt van zijn dominante marktpositie, door Teams in 2017 gratis aan te bieden voor iedereen met een Office 365-abonnement. Dat was in de coronatijd toen videochatten enorm populair werd. Het gebruik van Teams groeide door Microsofts zet dan ook als kool. Nog steeds is Teams immens populair ook dankzij de nieuwste update.

Twee miljard euro boete betaald

Of de wereldwijde loskoppeling van Teams genoeg is om de EU tevreden te stellen, is afwachten. Microsoft moest in het verleden al vaker de portemonnee trekken voor boetes, bijvoorbeeld toen ze Internet Explorer standaard koppelden aan Windows. De afgelopen tien jaar hebben ze in de EU twee miljard euro aan boetes moeten betalen vanwege het bundelen van hun producten.

Lees meer over Microsoft en schrijf je in voor onze nieuwsbrief