©Unsplash

Betalen voor de Google-zoekmachine? Plan voor abonnement op AI-resultaten

Betalen voor de Google-zoekmachine? Plan voor abonnement op AI-resultaten

4 april om 15:20
Laatste update: 4 april om 19:27

De Google-zoekmachine is heer en meester op het internet, dat mag je gerust googlen als je het niet gelooft. Hij is ook gratis, maar volgens The Financial Times overweegt de techgigant nu een betaalde versie waarin AI je nog betere zoekresultaten voorschotelt.

The Financial Times sprak met bronnen binnen het bedrijf over de stap richting een AI-model voor de zoekmachine. Een gratis versie van Google Search blijft sowieso bestaan, ook omdat dit Google’s grootste geldmaker is. Vorig jaar verdiende het techconcern 175 miljard dollar aan advertentie-inkomsten.

Veel vragen

De Google-leiding is alleen bang dat AI-concurrenten zoals ChatGPT zoekopdrachten kunnen doen opdrogen. Als AI steeds meer vragen zelf kan beantwoorden, blijven er minder vragen voor Google over en klikken we dus minder op advertenties.

In huidige Google-abonnement

Volgens de krant onderzoekt Google of de betaalde zoekmachine binnenin een huidig abonnement past, zoals Gemini Advanced of Google One. Het AI-model zou dan meedenken met je zoekopdrachten en artikelen samenvatten zodat je nog sneller de juiste informatie bij de hand hebt. De bronnen vertellen ook dat Google alsnog advertenties wil tonen tussen de resultaten van de betaalde zoekmachine.

Sinds mei 2023 wordt het AI-model binnenin de zoekmachine getest onder de naam Search Generative Experience (SGE). Recent is de testgroep uitgebreid, maar Google zou nog geen beslissing hebben genomen over of en wanneer ze de betaalde AI-zoekmachine willen uitrollen. Sowieso is Google geen koploper in de wereldwijde AI-race.

Lees meer over AI en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.