©Pexels

Populairste AI-model onttroond, dit is de nieuwe koning

Populairste AI-model onttroond, dit is de nieuwe koning

28 maart om 00:45
Laatste update: 28 maart om 00:49

Het AI-model GPT-4 van OpenAI, bekend van ChatGPT, was bijna een jaar koploper in een onafhankelijk klassement waarmee onderzoekers de prestaties van AI-modellen vergelijken. Maar GPT-4 is zijn koppositie nu kwijtgeraakt: er is een concurrent met een nog beter AI-model.

De ranglijst van Chatbot Arena, dat de prestaties van AI-taalmodellen vergelijkt, heeft een nieuwe nummer 1. GPT-4 Turbo is ingehaald door Claude 3 Opus van de startup Anthropic.

Het leidde tot een stroom reacties van AI-experts op sociale media. Begrijpelijk, want bijna een jaar lang stonden verschillende variaties van GPT-4 bovenaan de lijst van Chatbot Arena. Dat OpenAI nu is voorbijgestreefd wordt gezien als een opmerkelijke wisseling van de wacht.

Claude

Ook opvallend zijn de relatief goede prestaties van een ander AI-model van Anthropic, Claude 3 Haiku. Dat is volgens de startup het 'snelste en meest betaalbare model in zijn segment'. Het Amerikaanse bedrijf bracht zijn Claude 3-modellen begin deze maand op de markt. De nieuwe Claude-modellen zijn beschikbaar voor gebruikers met een Claude Pro-abonnement, dat 20 dollar per maand kost.

"Voor het eerst zijn de best beschikbare modellen – Opus voor geavanceerde taken, Haiku voor kosten en efficiëntie – afkomstig van een ander bedrijf dan OpenAI", zegt AI-onderzoeker Simon Willison tegen Ars Technica. Hij noemt dat 'geruststellend', omdat het betekent dat er meer concurrentie is in de top van de AI-leveranciers. 

GPT-5 komt eraan

GPT-4 bestaat al meer dan een jaar. Deze zomer wordt GPT-5 verwacht en die versie moet 'wezenlijk beter' worden dan de voorganger. OpenAI is intussen ook druk bezig om zijn AI-diensten aan Hollywood aan te bieden.

Chatbot Arena wordt gerund door een onderzoeksorganisatie en werkt samen met drie Amerikaanse universiteiten. De ranglijst wordt gemaakt op basis van gecrowdsourcete beoordelingen.

Kijk ook naar onze video waarin Bright-presentator Eric zichzelf helemaal vervangt door AI.

Lees meer nieuws over AI en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.