Samsung staat weer op de eerste plaats, smartphonemarkt groeit in het eerste kwartaal

Samsung staat weer op de eerste plaats, smartphonemarkt groeit in het eerste kwart
15 april om 11:44

Tijdens corona ontplofte de markt voor smartphones om daarna in een diep dal weg te zakken. Er werden steeds minder smartphones verkocht. De meest recente cijfers laten zien dat de markt weer in de lift zit en dat Samsung zijn koppositie weer terug heeft.

We doen steeds langer met een smartphone. Waar we eerst elke twee jaar een nieuwe smartphone kochten (was toch ‘gratis’ bij een abonnement), gebruiken we nu gemiddeld drie jaar lang hetzelfde toestel. Dat komt doordat we minder te besteden hebben of andere keuzes maken, de smartphones worden steeds beter en ook de ontwikkeling van de modellen vlakt af. Kortom, we kunnen langer met een toestel doen zonder dat deze ‘niet meer mee kan’. Hierdoor worden er steeds minder toestellen verkocht en zien we in een aantal markten een krimp. 

Het groeit

De data-analisten van het IDC houden bij hoeveel smartphones er verscheept worden. Deze Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker geeft ons elk kwartaal een inzicht in de markt van de smartphones. 

En ook dit kwartaal is er weer goed nieuws. De markt is in het eerste kwartaal met 7,8 procent gestegen en werden er in totaal 289,4 miljoen smartphones de fabrieken uitgestuurd. Naast deze stijging waren er meer opmerkelijke feiten. 

Samsung neemt koppositie weer over

Met 20,8 procent staat Samsung weer op de eerste plaats, gevolgd door Apple met 17,3 procent. Deze twee kemphanen strijden al jaren om de eerste plaats en wisselen per kwartaal nogal eens van plek. Wanneer we de cijfers vergelijken met het eerste kwartaal van 2023 hebben ze beide marktaandeel verloren. Apple pakt daar de grootste klap met een daling van meer dan 10 procent.

Ook zien we dat Xiaomi de weg omhoog weer heeft gevonden. Vergeleken met vorig jaar ziet het bedrijf een groei van meer dan 33 procent. Mooie cijfers, maar niemand komt in de buurt van Transsion, die de merken TECNO, Infinix en itel op de markt zet. 

Hoewel de markt voor het derde kwartaal op rij groeit, is de smartphonemarkt er nog niet helemaal bovenop. De onderzoekers van IDC zien dat er een duidelijke verschuiving is in de gemiddelde waarde van een smartphone. Deze stijgt aanzienlijk en dat is een teken dat men toch weer voor de duurdere modellen gaat. Waarschijnlijk wordt dat ingegeven door het feit dat men minder snel wisselt van model. Ook zal het helpen dat steeds meer toestellen, zoals die van koplopers Samsung en Apple, veel langer software-ondersteuning en nieuwe updates krijgen.

Meer smartphones en mis niets met onze Bright-app.