©Microsoft

Je Windows-computer start binnenkort zelfs op met Copilot

Je Windows-computer start binnenkort zelfs op met Copilot

15 april om 21:09

Sinds Microsoft de handen ineensloeg met OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, integreert het bedrijf zijn AI-assistent Copilot bijna overal in. Van toetsenborden tot startschermen, straks kom je echt niet meer om Copilot heen.

Eerder schreven we al eens over de manier waarop Microsoft Copilot op talloze manieren geïntegreerd zou worden in Windows, waaronder in de Verkenner. Ook krijgen nieuwe laptops binnnenkort een speciale Copilot-knop. Nu duikt de assistent zelfs op als je je computer opstart, tenminste, in nieuwe testversies van Windows 11.

Enkele weken geleden werd er al melding gemaakt van het nieuwe opstartscherm, maar nu lijkt deze functie weer terug te zijn gebracht. De vraag is of de opstartfunctie straks permanent onderdeel van Windows 11 is.

Op de voorgrond

Ondanks dat Microsoft Copilot nu als een ingebouwde functie wordt geleverd op Windows 11, is blijkbaar nog niet iedereen ervan op de hoogte. Daar wil Microsoft verandering in brengen door de 'Clippy-opvolger' meer op de voorgrond te plaatsen.

Hiermee hoopt het bedrijf dat gebruikers worden aangemoedigd om de tool voor generatieve AI-functies, zoals het verbeteren van teksten, vaker te gebruiken. De vraag is echter of Copilot hiermee niet te veel aandacht opeist en gebruikers eerder afschrikt in plaats van aanzet om het te proberen.

Nu nog achtergrond

Momenteel is de opstartfunctie nog niet aangekondigd of beschikbaar voor alle gebruikers in een stabiele release. Bovendien lijkt het erop dat zelfs onder de eerste testgebruikers de functie niet altijd beschikbaar was. Zo zou het volgens Microsoft niet werken op monitoren kleiner dan 27 inch met minder dan 1920 pixels in de breedte, en zou Copilot alleen verschijnen op je primaire scherm in het geval van meerdere schermen.

Te veel van het goede?

Als de nieuwe functie straks beschikbaar is voor alle gebruikers, loopt Microsoft het risico dat zijn AI-assistent eerder als een noodzakelijk kwaad wordt beschouwd.

Heb je Copilot zelf op deze manier voorbij zien komen en wil je hem liever uitschakelen? Ga dan daarvoor naar Instellingen > Personalisatie > Copilot. Daarnaast kun je hem ook uitschakelen via Windows Taakbeheer binnen het onderdeel Opstart-apps.

Lees meer over Microsoft, of blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.