© Unsplash

Nederlandse overheid mag voorlopig op Facebook blijven: 'Verbod uitgesteld'

Nederlandse overheid mag voorlopig op Facebook blijven: 'Verbod uitgesteld'

17 april om 23:29
Laatste update: 17 april om 23:50

Facebook wordt voorlopig nog niet verboden voor overheidsgebruik. Dat heeft staatssecretaris van Digitalisering Alexandra van Huffelen beslist nadat de Autoriteit Persoonsgegevens een onderzoek uitvoerde.

De Nederlandse overheid besloot in 2022 dat het risico bij het gebruik van de diensten van Facebook-moederbedrijf Meta te hoog is. Volgens het onderzoek zou Meta misbruik maken van gegevens van bezoekers van overheidswebsites. Die gegevens zouden gebruikt worden voor advertenties op het platform. De overheid ging in gesprek met het bedrijf, maar daar is niets concreets uitgekomen.

Van Huffelen vroeg daarom aan de Autoriteit Persoonsgegevens om zelf een onderzoek uit te voeren. De resultaten daarvan worden vrijdag besproken in de ministerraad, meldt RTL Nieuws. Uit het onderzoek blijkt dat er wel degelijk risico's zijn, maar dat de overheid Facebook kan blijven gebruiken als daar iets aan wordt gedaan.

Nieuwe gesprekken en kritiek

De volgende stap voor de overheid is om opnieuw gesprekken te voeren met Meta. Tot daar echt iets uitkomt, blijven de Facebook-pagina’s van de overheid gewoon online. Meta is behalve Facebook ook eigenaar van WhatsApp en Instagram.

Tal van overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst en het RIVM, gebruiken Facebook om te communiceren met burgers. Volgens RTL was er daarom 'achter de schermen kritiek' op het voornemen op te stoppen met Facebook.

Mis geen belangrijk tech-nieuws meer met ons WhatsApp-kanaal.