©Apple

Binnenkort geen Apple Pay meer nodig voor contactloos betalen met de iPhone

Binnenkort geen Apple Pay meer nodig voor contactloos betalen met de iPhone

19 april om 21:30
Laatste update: 19 april om 22:49

De Europese Commissie wil zeer binnenkort akkoord gaan met het aanbod van Apple om zijn NFC-chip voor contactloos betalen op de iPhone open te stellen voor concurrenten. Apple moet nog wat technische details uitwerken en een paar aanpassingen doen, maar daarna zouden de afspraken voor tien jaar gaan gelden in de EU.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen die bekend zijn met de zaak. Het aanbod van Apple volgt na een onderzoek van vier jaar door de Europese Commissie naar het mogelijk belemmeren van de concurrentie door Apple. Als er een akkoord komt, voorkomt Apple een torenhoge anti-trustboete. Momenteel beperkt Apple de NFC-chip in de iPhone, iPad en andere apparaten tot zijn eigen betaaldienst Apple Pay.

In januari bood Apple aan om concurrenten gratis toegang te geven tot NFC in zijn apparaten, zonder dat ze gebruik hoeven maken van Apple Pay of Apple Wallet. Apple wil ook enkele extra functies aan rivalen aanbieden, zoals het instellen van favoriete betaalapps en toegang tot de Face ID-gezichtsherkenning. De Europese Commissie vroeg Apple wel een aantal voorwaarden aan te passen op basis van de feedback van andere bedrijven.

Afspraken voor tien jaar

De afspraken over het NFC-gebruik zouden een looptijd van tien jaar hebben, schrijft Reuters. De Europese Commissie is van plan om binnenkort groen licht te geven, mogelijk al in mei. Wel moet Apple nog 'de laatste technische details' uitwerken. 

Vorige maand kreeg Apple een boete van 1,84 miljard euro opgelegd wegens het beperken van de concurrentie in een zaak die was aangespannen door muziekdienst Spotify. De iPhone-maker ligt al jaren onder vuur vanwege zijn strenge regels in de App Store.

Externe appwinkels

Door nieuwe EU-wetgeving moet Apple sinds kort externe appwinkels toestaan op de iPhone. Ook maakt het bedrijf voor het eerst het downloaden van apps via websites mogelijk. 

Lees meer nieuws over Apple en mis niets met onze nieuwe app.