De nieuwste drone is een robotpinguïn die onder water kan

©Evologics

De nieuwste drone is een robotpinguïn die onder water kan
21 april om 21:00
Laatste update: 22 april om 09:27

Bij drone denk je al snel aan lucht, maar er zijn ook drones voor in het water. De nieuwe robot-pinguïn is een drone die zich vlak onder het water voortbeweegt. De pinguïn is gemaakt door een Duits bedrijf en is ontwikkeld om te surveilleren.

De drone heet Quadroin en het is een autonoom opererend apparaat voor onder water. Het lijkt niet een klein beetje op een pinguïn: het lijkt volledig op de gestroomlijnde zeevogelsoort. Het apparaat is 1,120 millimeter lang en weegt minder dan 25 kilogram. Een dynamische vorm en de mogelijkheid om 10 knopen te gaan, ruim 18 kilometer per uur is. Niet snel, maar dat heeft een reden. Het apparaat kan namelijk ook 5 meter per seconde reizen, maar daarvoor heeft het dan zijn vier horizontale motortjes nodig. 

Pinguïndrone

De 18 kilometer per uur is de snelheid wanneer die motoren niet worden gebruikt: het kan daarmee toch voortbewegen, zonder te veel energie te verbruiken. Het apparaat is bedoeld om mee te communiceren, want er is wifi aan boord, maar ook is er een radio aanwezig en kan het vracht vervoeren. Het belangrijkste is echter dat de zee in de gaten gaan houden met hun sensoren. Zo kunnen we zien wat de staat van het water is qua zuurstof, temperatuur, druk, enzovoort. Er zitten ook twee full HD-onderwatercamera’s op met dimbaar ledlicht om ook in donkere stukken te kunnen monitoren.

Wat zo’n zelfzwemmende pinguïndrone kost is onbekend: de prijs is op aanvraag, maar de verwachting is dat de Quadroin eind dit jaar in productie gaat.

Meer over wetenschap en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief