Deze elektrische vorkheftruck doet het werk helemaal zelf met AI

©Walmart

Deze elektrische vorkheftruck doet het werk helemaal zelf met AI
22 april om 21:30

Voor heftruckchauffeurs werkzaam bij Walmart is er mogelijk slecht nieuws: het Amerikaanse supermarktbedrijf gaat in vier distributiecentra nieuwe vorkheftrucks inzetten, die autonoom werken met behulp van AI.

Retailreus Walmart staat vooral bekend om zijn grote winkels waar vrijwel alles te koop is. Omdat schaal duidelijk van belang is voor deze Amerikaanse winkelketen, heeft het bedrijf besloten om robotische arbeidskrachten in te zetten voor zijn magazijnwerk. De eerste autonome vorkheftrucks worden nu in gebruik genomen.  

Zonder menselijke interventie

De aankondiging volgt op de succesvolle afronding van een proefperiode van 16 maanden in één distributiecentrum. Daar heeft de robot al zijn waarde bewezen en officieel zijn diploma behaald voor het besturen van vorkheftrucks. De robots, die de naam FoxBot Class 1 dragen, zijn volledig autonoom.

Hoewel ze misschien nog niet eens een handtekening op hun diploma kunnen zetten, zijn ze wel in staat om zonder enige menselijke interventie te functioneren. En misschien nog belangrijker: zonder slaap.

Nog maar 't begin

Walmart zet eerst 19 autonome elektrische vorkheftrucks aan het werk in vier van zijn distributiecentra. Daarnaast experimenteert het met een robotachtige arbeidskracht afkomstig van Fox Robotics.

Het project wordt bovendien nauwlettend gevolgd om zo een bredere toepassing van de technologie te kunnen uitrollen in de nabije toekomst. Welke rollen en taken robots in de toekomst zullen vervangen, is nog niet bekend.

Menselijke factor

Hoewel dergelijke automatisering vaak wordt geassocieerd met banenverlies, zullen sommige medewerkers worden getraind om robots te bedienen. Dat zou dus suggereren dat het werk van de menselijke werknemers deels wordt verplaatst naar andere taken.

De robot zal vooral worden ingezet om veel van het handmatige werk bij de laadperrons in het magazijn uit handen te nemen. Hieronder zie je de elektrische vorkheftrucks in actie:

<iframe width="560" height="315" frameBorder="0"></iframe>

Fox Robotics

Fox Robotics is de fabrikant van de robots. "Als leider in autonome trailerbelading en -lossing is Fox Robotics verheugd om zijn relatie met Walmart als belangrijke klant en investeerder te verdiepen," aldus Marin Tchakarov, topman van Fox Robotics. "We zien deze samenwerking als een grote validatie van onze technologie- en productmogelijkheden."

Fox Robotics heeft inmiddels al meer dan drie miljoen 'palletbewegingen' autonoom verwerkt voor klanten in Noord-Amerika.

Lees meer nieuws over robots en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief