Dating-apps gaan steeds slechter met je privacy om

©Unsplash

Dating-apps gaan steeds slechter met je privacy om
23 april om 14:49
Laatste update: 23 april om 15:00

Uit onderzoek van Mozilla blijkt dat dating-apps meer data verzamelen dan ooit tevoren en die informatie blijft lang niet altijd privé.

Dating-apps motiveren gebruikers massaal om informatie toe te voegen aan hun profiel, met als argument dat het voor meer matches zorgt. Denk aan meer foto's en meer persoonlijke voorkeuren. Ondertussen deelt of verkoopt 80 procent van alle dating-apps jouw persoonlijke informatie aan adverteerders.

De apps stellen in hun voorwaarden dat veel informatie optioneel is, maar dat is niet altijd waar. Tinder zegt bijvoorbeeld dat de app enkel je locatie verzamelt als je daar toestemming voor geeft. Doe je dat echter niet, dan werkt de app niet.

Een kwart van de apps verzamelt ook metadata van de content die je uploadt. Plaats jij een nieuwe profielfoto, dan ziet de app onder andere waar en wanneer die foto is genomen. Die informatie kan ook weer worden gebruikt voor advertenties.

Metadata

Mozilla deed in 2021 al een onderzoek naar de privacy van dating-apps en toen bleek er al veel mis te gaan. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat het alleen maar erger is geworden. Met de opkomst van AI in dating-apps zien de onderzoekers het somber in voor de toekomst.

Mozilla noemt het tevens opvallend dat je bij de meeste apps moet kiezen tussen betalen of privacy, maar bij dating-apps wordt je persoonlijke informatie vaak ook verzameld en gedeeld als je een abonnement bent.

Hiv-status

Dating-app Grinder wordt nu aangeklaagd, omdat de app ervan wordt beschuldigd medische data van zijn gebruikers door te verkopen aan adverteerders. Dat gaat onder andere over de hiv-status van gebruikers

Lees meer over privacy, of blijf op de hoogte via de Bright-app voor iOS en Android.