Bill Gates speelt stiekem nog steeds een grote rol bij Microsoft

© Bill Gates

Bill Gates speelt stiekem nog steeds een grote rol bij Microsoft
29 april om 21:50
Laatste update: 29 april om 22:01

Volgens ingewijden is Bill Gates nog altijd nauw betrokken bij de besluitvorming binnen Microsoft. Zo zou hij een actieve rol hebben gespeeld bij de belangrijke samenwerking met ChatGPT-maker OpenAI. Ook vraagt Microsoft-ceo Satya Nadella hem nog aan de lopende band om advies. 

Bill Gates vertrok in 2008 bij Microsoft en stopte twaalf jaar later met zijn bestuursfunctie bij de softwaregigant, die hij in 1975 oprichtte. Maar volgens Business Insider zit de voormalige topman nog wel degelijk aan de knoppen bij Microsoft. Zo zou hij nauw betrokken zijn bij het regelen van bepaalde zaken. Dit hoewel Gates officieel uit de raad van bestuur is gestapt om zich te gaan richten op filantropie.

De mening van Gates wordt binnen het bedrijf zeer serieus genomen en hij zou zelfs een rol hebben gespeeld bij de samenwerking tussen Microsoft en OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Daarnaast zou hij ook nieuwe producten beoordelen.

Hoeveel hulp kreeg Nadella?

Het is duidelijk dat Gates het niet kan laten om soms toch over de schouder van zijn opvolger, Satya Nadella, mee te kijken. Opvallend is hoe Microsoft de afgelopen tijd veel successen heeft behaald op het gebied van AI, in het bijzonder door de technologie van OpenAI te verwerken in zijn virtuele assistent, Copilot. Sterker nog, Microsoft wordt door de samenwerking met OpenAI door analisten beschouwd als het meest waardevolle bedrijf voor de komende vijf jaar.

Hoewel deze successen dus oorspronkelijk werden toegeschreven aan de kwaliteiten van Satya Nadella, blijkt nu dus dat Gates misschien wel gedeeltelijk verantwoordelijk is geweest voor deze successen. Of dat goed of slecht nieuws is, valt te bezien, maar het is toch op zijn minst een beetje gênant voor Nadella, die nu wordt afgeschilderd als een CEO die 'hulp van papa kreeg'.

Dertig procent van zijn tijd

Satya Nadella werkt al sinds 1992 voor Microsoft en nam in 2014 de leiding over van Steve Ballmer. Hoewel hij op eigen kracht de top bereikte, beschouwde hij zichzelf blijkbaar altijd een beetje als een 'interne vreemdeling'. Hij gaf zelfs toe dat hij zich geen toekomst zonder Ballmer of Gates kon inbeelden.

Nadat Nadella uiteindelijk de rol overnam als CEO, vroeg hij sindsdien geregeld om advies bij Gates, schrijft Business Insider. Bovendien verzocht hij Gates om 30 procent van zijn tijd te besteden als technisch adviseur voor Microsoft. Zelfs nadat Gates uiteindelijk uit de raad van bestuur was gestapt, bleef hij dus kennelijk advies geven aan de huidige CEO.

Invloed op deal met OpenAI

Het meest interessante deel is de betrokkenheid van Gates bij de samenwerking tussen Microsoft en OpenAI, die inmiddels haast wordt beschouwd als twee handen op één buik. Ondanks Kevin Scott, de CTO van Microsoft, het balletje heeft doen rollen tussen zijn bedrijf en OpenAI, zou Bill Gates naar verluidt al sinds 2016 met de makers van ChatGPT in gesprek zijn geweest. Hierdoor wordt er dus aangenomen dat Gates wel degelijk een cruciale rol heeft gespeeld in deze samenwerking.

Daarnaast wordt beweerd dat Gates OpenAI en diens topman Sam Altman heeft uitgedaagd om een taalmodel te ontwikkelen dat in staat moest zijn om een gevorderd biologie-examen af te leggen (en te slagen). Na een demo van OpenAI te hebben gezien, noemde Gates het de meest verbazingwekkende demo die hij ooit in zijn leven had gezien.

Lees meer nieuws over Microsoft en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.