Wie wordt de opvolger van Tim Cook als Apple-ceo?

©Apple

Wie wordt de opvolger van Tim Cook als Apple-ceo?
9 mei om 02:19
Laatste update: 9 mei om 02:27

Tim Cook staat al dertien jaar aan het roer van Apple en daar komt voorlopig nog geen verandering in. Maar de 63-jarige Apple-ceo is wel bezig met het klaarstomen van mogelijke opvolgers. Er zouden twee belangrijke kandidaten zijn om Tim Cook op te volgen.

Tim Cook trapte dinsdag - op zijn speciale Nike-sneakers - de nieuwe productpresentatie van Apple af, zoals hij de afgelopen jaren al zo vaak heeft gedaan. Maar de vraag is hoe lang we de 63-jarige Cook nog in deze rol zullen zien. Hij heeft recent gezegd dat hij meerdere mensen aan het voorbereiden is die het stokje van hem zouden kunnen overnemen. De bekende Apple-watcher Mark Gurman van Bloomberg heeft insiders en voormalige leidinggevenden van Apple gesproken over de mogelijke opvolger van Cook. Het wordt waarschijnlijk geen buitenstaander, maar iemand uit het huidige managementteam. 

Als Cook op korte termijn zou aftreden, dan zou hij volgens de bronnen van Bloomberg 'vrijwel zeker' worden vervangen door Jeff Williams, de huidige chief operating officer. Williams werd in 2015 benoemd door Cook. Vier jaar later verving Williams ook de legendarische Apple-designer Jony Ive als hoofd van hardware- en software-ontwerp. Williams is echter zelf maar twee jaar jonger dan Cook. Insiders zeggen dat het daarom onwaarschijnlijk is dat hij de nieuwe Apple-baas voor de lange termijn zal worden. 

Het bestuur van Apple zou liever een ceo willen die minstens tien jaar zou aanblijven. Een oud-topman van Apple zegt tegen Bloomberg dat Williams vijf jaar geleden op pole-position stond om ceo te worden, maar inmiddels is hij daar een stuk minder zeker van. Meerdere bronnen denken dat Cook nog drie jaar aanblijft. In dat geval is een andere, jongere opvolger waarschijnlijker dan Wiliams en die persoon is John Ternus, het hoofd van de hardware-tak. 

Wie is John Ternus?

Ternus is nog geen 50 jaar en heeft als hardware-baas een cruciale rol binnen het bedrijf. Ternus is volgens Bloomberg geliefd binnen de iPhone-maker. En hij heeft het respect verdiend van Cook en andere topmanagers. "Tim vindt hem erg leuk, omdat hij een goede presentatie kan geven, hij is heel zachtaardig, zet nooit iets in een e-mail dat controversieel is en is een zeer terughoudende beslisser", aldus een van de topmanagers van Apple tegen Bloomberg. Ook topman Eddy Cue, een naaste vertrouweling van Cook, zou voorstander zijn van Ternus als de volgende ceo.

Ternus speelde bij de presentatie van de nieuwe iPads eerder deze week een grote rol. Achter de schermen is hij nauw betrokken bij de productontwikkeling van alle Apple-apparaten, en wordt hij door oud-collega’s geroemd om zijn manier van samenwerken. “Hij was heel goed in wat hij deed en een fatsoenlijke kerel. Niet iets dat ik kan zeggen over elke leidinggevende daar, waarvan velen Steve Jobs willen imiteren”, aldus een voormalige vice-president van Apple tegen Bloomberg.

Meerdere kritiekpunten

Maar er klinkt intern ook kritiek. Zo zou Ternus weinig lef tonen, met bijvoorbeeld gedurfde technologie-overnames, en zou hij zichzelf niet onderscheiden als een grote innovator. Volgens de sceptici had Ternus tot nu toe weinig invloed op de grote productbeslissingen van Apple. Daarnaast zou hij te weinig hebben gedaan om een betere smart home-strategie te ontwikkelen. 

Een van de insiders vat het samen: "Ternus is een geweldige kerel, maar hij is eerlijk gezegd heel 'junior'. Hij komt over als een van de jongens in de kamer, niet als een verfijnde directeur of iemand die de leiding heeft. Als de CEO van een miljardenbedrijf kun je maar beter de regie voeren in de kamer." Andere - minder waarschijnlijke - opvolgers van Cook zijn Craig Federighi, hoofd software-engineering, en Deirdre O'Brien, hoofd detailhandel. 

Nieuwe producten

Tim Cook nam in 2011 het roer bij Apple over van Steve Jobs. Onder zijn leiding stortte Apple zich op meerdere nieuwe productcategorieën, zoals met de Apple Watch, de streamingdienst Apple TV+ en de mixed reality-bril Vision Pro. Onlangs besloot Cook na ruim 10 jaar de stekker uit het autoproject te trekken. 

Lees meer nieuws over Apple en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.