©Neuralink

Hersenimplantaat van Elon Musk heeft een probleem door ‘terugtrekkende draden’

Hersenimplantaat van Elon Musk heeft een probleem door ‘terugtrekkende draden’

9 mei om 13:44

Neuralink, het bedrijf van Elon Musk, plaatste eerder dit jaar voor het eerst succesvol een hersenimplantaat bij een mens. Dat leek uitstekend te gaan, maar een paar weken later ontstonden er toch problemen. Een aantal draden van de hersenimplantaat lijken zich terug te trekken uit het brein.

Dankzij Neuralink kon de 29-jarige Noland Arbaugh, die vanaf zijn schouders verlamd is, weer een hoop acties uitvoeren. Met het hersenimplantaat kan Noland signalen doorsturen aan computers. Er doken dan ook spectaculaire beelden op waarin Noland een potje digitaal schaak en ook Mario Kart speelt. In een blogpost geeft Neuralink nu toe dat ze tegen problemen aanlopen.

Snelheid en accuraatheid juist verbeterd

Het implantaat bestaat uit 1.024 elektroden in totaal, die via 64 dunne draden door het brein van Noland zijn geplaatst. Een aantal van die draden trekken zich nu terug, waardoor het brein minder informatie kan delen. De snelheid en accuraatheid van Nolands muisbewegingen nam daardoor af. Gelukkig kon Neuralink het fixen, schrijven ze. Door het opnamealgoritme aan te passen, waardoor de snelheid en accuraatheid zelfs beter dan voorheen werd. Ook hebben ze de gebruikersinterface verbeterd voor Noland.

Wordt het hersenimplantaat verwijderd?

Volgens The Wall Street Journal (via Tweakers) overwoog Neuralink om het implantaat te verwijderen, maar zagen ze daarvan af omdat het probleem geen gevaar vormt voor de veiligheid of gezondheid van de testpersoon. Neuralink heeft daar geen reactie op gegeven.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.