Autofabrikanten saboteren transitie naar elektrisch rijden, volgens nieuwe studie

© Unsplash

Autofabrikanten saboteren transitie naar elektrisch rijden, volgens nieuwe studie
18 mei om 16:00

Bijna alle grote autofabrikanten saboteren de transitie naar elektrisch rijden. Dat blijkt uit een studie van de denktank InfluenceMap. Slechts een handjevol bedrijven zijn goed bezig.

In de studie worden de lobby-activiteiten van vijftien grote autoproducenten onder de loep genomen. Daaruit blijkt dat alle bedrijven behalve Tesla zich in zekere mate verzetten tegen wetgeving die elektrisch rijden bevordert. Door het lobbyen zijn wetpakketten die zijn aanvaard in verschillende regio’s, veel minder ambitieus dan aanvankelijk voorgesteld.

InfluenceMap gaf een score aan elk bedrijf. Tien van de vijftien bedrijven kregen een zeer negatieve score. Vooral bedrijven uit Japan doen er veel aan om elektrisch rijden tegen te houden. Bedrijven als Toyota, Mazda, Honda en Suzuki staan helemaal onderaan de lijst. Tesla kreeg de hoogste score in het onderzoek.

Bedrijven gaan niet genoeg EV’s produceren 

Daarnaast blijkt dat slechts drie bedrijven, namelijk Tesla, Mercedes-Benz en BMW, genoeg elektrische voertuigen gaan produceren tegen 2030 om te voldoen aan de voorspellingen van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Volgens het IEA moet twee derde van alle nieuwe voertuigen tegen 2030 elektrisch of hybride zijn om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden Celsius te houden. Aan het huidige tempo zal in totaal slechts 53 procent behaald worden. 

De vier slechtst presterende bedrijven op dit vlak zijn de hierboven genoemde Japanse automakers. Slechts 10 procent van de auto’s die Suzuki tegen 2030 produceert, zal elektrisch zijn. Honda staat op de tweede plaats met 24 procent, gevolgd door Toyota (29 procent) en Mazda (30 procent).

Ten slotte blijkt uit de analyse dat automakers ook steeds meer SUV’s en pick-up trucks gaan maken. Momenteel bedraagt het aandeel van dergelijke grote auto’s 57 procent. In 2030 zal dat, als er niets verandert, 64 procent zijn. 

Meer elektrisch rijden en mis niets met onze Bright-app.