Deze nieuwe Surface Pro gaat de strijd aan met de iPad Pro

©Microsoft

Deze nieuwe Surface Pro gaat de strijd aan met de iPad Pro
20 mei om 21:39
Laatste update: 20 mei om 21:48

Naast een nieuwe laptop heeft Microsoft vanavond ook zijn nieuwe 13 inch tablet gepresenteerd: de Surface Pro. Net als de nieuwe iPad Pro maakt ook deze tablet van Microsoft gebruik van een OLED-scherm.

De spanning tussen Microsoft en Apple is weer om te snijden. Net nadat Apple met veel trots zijn nieuwe iPads heeft aangekondigd, komt Microsoft nu met zijn eigen versie van een pro-tablet, maar wel met een volwaardig Windows-besturingssysteem. Het apparaat heet simpelweg 'Surface Pro' en daarmee gebruikt Microsoft geen versienummer meer.

Het grootste verschil met zijn voorganger is niet direct zichtbaar: de Surface Pro bevat namelijk een NPU, oftewel een Neural Processing Unit. Net als de nieuwe Surface Laptop, die ook vanavond is aangekondigd, maakt deze nieuwe chip dus nieuwe AI-functies mogelijk. De Surface Pro werkt met de Snapdragon X Elite en X Plus-chips. Het nieuwe model zou maar liefst 90 procent sneller zijn dan zijn voorganger, de Surface Pro 9. Dat lijkt dus op een behoorlijke upgrade.

OLED-scherm

Verder beschikt de tablet over WiFi 7 en 5G-ondersteuning en mag je een hoge resolutie (4K) camera verwachten aan de voor- en de achterzijde. Daarnaast biedt hij donkerder zwart en hoog contrast dankzij een nieuw 13 inch OLED-scherm met High Dynamic Range (HDR). Deze schermtechnologie werd eerder dus al aangekondigd in de nieuwe iPads van Apple.

En tot slot kondigde Microsoft ook een nieuw toetsenbord aan, speciaal voor de Surface Pro, dat flexibel valt aan te sluiten. Er is naar eigen zeggen nog meer carbon fiber gebruikt, en het touchpad is vergroot met 14 procent en voorzien van haptische feedback (zoals ook al beschikbaar was op Apple's toetsenbord). Je kunt trouwens ook een toetsenbord bestellen met vetgedrukte toetsen om de toegankelijkheid te vergroten. Naast je vingers valt de tablet ook te bedienen met een slimme pen.

Microsoft Surface of toch een iPad?

Nadat de nieuwe iPads gelanceerd werden, kwam er vanuit verschillende hoeken vooral kritiek op de software. Zo zou men toch meer hebben verwacht van iPadOS, het besturingssysteem van de iPad, en dat ondanks indrukwekkende hardware-eigenschappen.

Het lijkt er dan ook op dat Microsoft dit in de gaten heeft en met zijn vergelijkbare Surface Pro-tablet hierop wil inspelen. Het is bijna alsof Microsoft zegt: 'Dit kunnen wij ook - maar dan met een volwaardig besturingssysteem'. 

Lees meer nieuws over Microsoft en mis niets met onze nieuwe app.