Dit zijn de nieuwe AI-apps van Microsoft - waarvan eentje om te onthouden

©Bright

Dit zijn de nieuwe AI-apps van Microsoft - waarvan eentje om te onthouden
20 mei om 23:04

Tijdens een grote presentatie van Microsoft maandagavond speelde AI opnieuw een hoofdrol. Normaal gesproken hoor je dan vooral over Copilot, maar deze keer lijkt Microsoft zijn kansen meer te spreiden met een handvol andere tools.

De laatste tijd heeft Microsoft zijn virtuele assistent, Copilot, op veel plaatsen in zijn software en diensten toegevoegd. Niet lang daarna was het toetsenbord aan de beurt, dat voor het eerst in 30 jaar een nieuwe knop voor Copilot krijgt. Dit zegt veel over de visie van Microsoft en hoe sterk het bedrijf gelooft in deze technologie. Vandaag werden een aantal nieuwe AI-apps aangekondigd.

Recall

De belangrijkste nieuwe applicatie die werd aangekondigd is Recall, oftewel 'herinneren' in het Engels. De functie lijkt op het eerste gezicht op een soort persoonlijke zoekmachine. Voor wie bekend is met Spotlight of Rewind op de Mac, zal het enigszins bekend aanvoelen. In plaats van in ieder programma apart te zoeken, voer je je criteria gewoon in via één zoekschermpje. Op de achtergrond wordt vervolgens alle software en gegevens doorzocht. Zo kun je bijvoorbeeld een chatgesprek terugvinden in apps als Discord, of een specifieke slide uit een PowerPoint-presentatie.

Hoewel dit er op het eerste gezicht handig uitziet, zul je daarvoor wel behoorlijk veel op Microsoft moeten vertrouwen. De app moet namelijk eerst alles bestuderen voordat het daadwerkelijk kan helpen bepaalde dingen terug te vinden. Microsoft laat echter weten dat deze "opnames" lokaal en op een veilige manier zullen gebeuren: "We hebben Recall gebouwd volgens verantwoorde AI-principes en afgestemd op onze normen." Daarnaast zouden er geen privé-sessies in je browser worden opgeslagen en kun je op ieder moment bepaalde herinneringen weer verwijderen.

Verder valt op te merken dat de nieuwe Recall-app niet op iedere Windows 11-computer werkt. Je zult namelijk een nieuwe 'Copilot Plus'-pc moeten kopen die wordt aangedreven door de nieuwe Qualcomm Snapdragon X Elite-chips, want alleen die beschikken over de vereiste NPU om Recall vlot te draaien. De minimale schijfruimte voor Recall is 256 GB, en er moet 50 GB ruimte beschikbaar zijn.

Live Vertalen

Een andere interessante functie die volledig is gebouwd op de kracht van AI, is het live vertalen van inkomende audio. Met andere woorden: of je nu een video streamt of een gesprek voert via Teams (of Zoom), je kunt de audio direct laten vertalen. Hoewel het er oorspronkelijk even op leek dat dit een functie was die uitsluitend beschikbaar werd gemaakt voor bepaalde apps van Microsoft, is deze functie wel degelijk universeel toe te passen op je computer.

Taal zal straks een minder hoge drempel zijn als het aankomt op het begrijpen van anderstalige gesprekspartners of content. Ook deze applicatie maakt weer uitgebreid gebruik van de NPU, zodat de GPU en CPU de video zelf kunnen blijven afspelen zonder elkaar te hinderen.

Cocreator

De derde app waar Microsoft vanavond mee heeft uitgepakt, draait volledig om creatie. Met de app Cocreator zul je, vergelijkbaar met Copilot, bepaalde creatieve taken kunnen vereenvoudigen of versnellen. Zo kun je Cocreator vragen om een afbeelding te genereren, maar je kunt het ook vragen om mee te kijken terwijl je iets aan het ontwerpen of tekenen bent.

Vervolgens reageert de AI-assistent op bepaalde handelingen en complementeert het je creatieve proces, voor zover je dat toelaat. Er is namelijk een schuifregelaar waarmee je precies instelt in hoeverre je geholpen wilt worden. Tot slot is er ook nog een functie om foto's en andere afbeeldingen te bewerken of een andere stijl te geven door middel van een tekstuele prompt.

Lees meer nieuws over Microsoft en mis niets met onze nieuwe app.