©Microsoft

Microsoft onthult een opvallende nieuwe functie van Copilot

Microsoft onthult een opvallende nieuwe functie van Copilot

21 mei om 20:25
Laatste update: 21 mei om 22:19

Microsoft heeft tijdens zijn jaarlijkse Build-conferentie Team Copilot aangekondigd. Dat is een versie van de AI-assistent die niet één, maar meerdere personen tegelijk kan bedienen. De nieuwe Team Copilot is bedoeld voor efficiënter samenwerken en kan ook een deel van het werk van een projectmanager overnemen.

De nieuwe Team Copilot is vooral gericht op bedrijven en moet tijdrovende taken overnemen, zoals het maken van aantekeningen tijdens een vergadering. Deelnemers kunnen de notities in real-time aanpassen. 

De chatbot kan ook gebruikt worden om belangrijke informatie samen te vatten voor mensen die een deel van een vergadering hebben gemist, of gewoon aan het einde van de vergadering voor wie dat wil. Ten slotte kan Team Copilot taken aanmaken in Microsoft Planner en mensen op de hoogte brengen van aankomende deadlines. "Copilot zorgt ervoor dat elk project soepel verloopt door taken te creëren en toe te wijzen, deadlines bij te houden en teamleden op de hoogte te stellen wanneer hun inbreng nodig is", aldus Microsoft.

Team Copilot wordt binnenkort beschikbaar gemaakt voor gebruikers van Microsoft 365. Dat gebeurt aanvankelijk in preview-modus. Wanneer dat gebeurt, of wanneer de definitieve versie uitkomt, is niet bekend. 

Virtuele werknemers

Verder kondigde Microsoft ook zogeheten 'Copilot AI-agents' aan die bedrijven kunnen gebruiken als een soort virtuele werknemers voor eenvoudige taken, zoals het in de gaten houden van e-mails en het uitvoeren van allerlei geautomatiseerde taken. Ook kunnen de AI-agents helpen bij de onboarding van nieuwe werknemers of het invoeren van gegevens.

De nieuwe mogelijkheden van de AI-agents verschijnen later dit jaar in een preview in Copilot Studio. Microsoft zegt dat de nieuwe Copilot-functies alleen zijn bedoeld voor het overnemen van 'saaie' werkzaamheden, niet voor het vervangen van menselijke medewerkers. Maar de vraag is of bedrijven daarin meegaan of dat het wel degelijk tot ontslagen zal leiden.

Meer nieuwe AI-functies

Microsoft heeft deze week een aantal zaken aangekondigd rond AI. Het bedrijf kondigde maandag bijvoorbeeld Recall aan, een soort persoonlijke zoekmachine die je kan helpen om zaken te vinden op je eigen computer. Verder komt er een live vertaalfunctie. Daarmee kan je inkomende audio in real-time vertalen. Ten slotte komt Microsoft met Cocreator, een AI-functie die je moet helpen bij het uitvoeren van creatieve taken.

Nieuwe Windows-pc's

Veel van de AI-functies waar Microsoft mee komt, werken niet zomaar op elke Windows-pc. Voor onder meer Recall heb je een nieuwe 'Copilot +'-PC nodig. Een aantal computermerken brengen de komende maanden zo’n pc’s uit. Ze draaien allen op de nieuwe Qualcomm Snapdragon X Elite-chips. Dat zijn de enige chips die beschikken over een neural processing unit (NPU), een soort chip die ontworpen is om machine learning algoritmes te draaien, die krachtig genoeg is voor alle AI-toepassingen die Microsoft uitbrengt.

Lees meer nieuws over Microsoft en mis niets met onze nieuwe app.