OpenAI traint volgende taalmodel al – GPT-5?

© Unsplash

OpenAI traint volgende taalmodel al – GPT-5?
28 mei om 22:14

OpenAI is begonnen met het trainen van wat wellicht de opvolger van taalmodel GPT-4 wordt. Veel informatie is er nog niet over bekend.

Hoewel het bedrijf niet expliciet de naam GPT-5 vermeldt, lijkt het erop dat OpenAI daar wel degelijk aan werkt. In een blogpost zegt het dat het model immers ‘het volgende niveau van mogelijkheden’ moet brengen ‘op ons pad naar AGI’. AGI staat voor kunstmatige algemene intelligentie, een AI die in staat is om alle taken uit te voeren die een mens kan uitvoeren. 

Training is begonnen

Volgens OpenAI is de training ‘recentelijk’ begonnen. Het trainen van zo’n taalmodel duurt meerdere maanden. Daarna volgt een tweede ronde, waarin het model wordt afgestemd op basis van menselijke feedback. Ook dat kan maanden duren. De kans is dus reëel dat GPT-5 niet dit jaar uitkomt.

In maart raakte al bekend dat OpenAI werkt aan GPT-5. Het bedrijf zou toen een demonstratie hebben gegeven aan een aantal zakelijke klanten. Dat meldde Business Insider, dat met meerdere mensen met kennis van de demonstratie sprak. Toen werd nog een release voorzien voor deze zomer. In de nieuwe blogpost zegt OpenAI niets over een potentiële releasedatum.

OpenAI wil meer doen voor veiligheid

Het bedrijf zegt tegelijkertijd dat het een comité opricht dat zich zal bezighouden met het beperken van de risico’s van toekomstige AI-technologieën. Dit is opmerkelijk omdat eerder deze maand bekend werd dat het 'Superalignment team' bij OpenAI, dat zich bezighoudt met de veilige ontwikkeling van superintelligente AI, eigenlijk niet zo heel veel voorstelt. Meerdere sleutelfiguren verlieten OpenAI al om die reden. Het nieuwe comité bestaat overigens enkel uit insiders bij OpenAI. Er zijn geen externe waarnemers

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.