Apple-onderzoek: 77 procent van de mensen heeft ooit last gehad van piep in oren

©Apple

Apple-onderzoek: 77 procent van de mensen heeft ooit last gehad van piep in oren
28 mei om 22:28

Apple heeft een groot onderzoek gedaan naar tinnitus: oorsuizen of een constante piep in de oren. Dat blijkt veel voor te komen, en hoewel er verschillende oorzaken zijn is herrie er nog altijd één van.

Ruim 160.000 mensen deden toe nu mee aan de test die Apple doet in samenwerking met de University of Michigan. Het onderzoek zit in de Apple Research-app, die in Nederland niet beschikbaar is. Toch zijn de resultaten boeiend, vanwege het grote aantal deelnemers. Die vullen in de app vragen in over hun eventuele gehoorschade, maar geven ook data door over hun luistervolume en omgevingsgeluid.

Van alle deelnemers zegt 77 procent ooit tinnitus te hebben ervaren in hun leven. Een vrij hoog percentage, maar dat kan beïnvloed zijn door het onderwerp: als je bekend bent met tinnitus, doe je waarschijnlijk sneller mee. Zo'n 15 procent van de deelnemers zegt dagelijks te maken te hebben met tinnitus.

De meeste mensen horen één toon

Voor de meeste deelnemers gaat het om een zwakke piep, een kleine 35 procent noemt het geluid 'merkbaar en voor bijna 9 procent van de deelnemers is hun oorsuizen of piepen zeer tot extreem luid. Tien procent van de deelnemers stelt dan ook dat de gehooraandoening hun vermogen om duidelijk te horen verstoort.

De meeste mensen met tinnitus in het onderzoek omschrijven het geluid als een pure toon, waarvan ruim 90 procent een geluid van 4 kilohertz of hoger hoort: dat lijkt op het geluid van een vogel, maar dan dus constant. Althans: bij ruim 83 procent is het constant, 16,5 procent van de mensen hoort een soort fluctuerend fluitketel-geluid. Een kleine 18 procent hoort iets dat klinkt als witte ruis.

Oorzaak is herrie

De oorzaak van tinnitus is overmatige blootstelling aan hard geluid. Dat kan omgevingsgeluid zijn: eerder werd via het onderzoek al in kaart gebracht waar in de VS de meeste herrie is. Maar ook via onze oordoppen en koptelefoons luisteren we soms te hard maar muziek en ander geluid.

Apple wijst op de mogelijkheid om zelf een limiet in te stellen voor het volume, in Instellingen en dan Horen en voelen staat de functie 'Koptelefoonveiligheid'. Daar zie je ook meteen of je de afgelopen zes maanden weleens over de veilige limiet bent gegaan.

Meer Apple en mis niets met onze Bright-app.