Nieuw apparaat leest je gezondheid af via zweetdruppels

© Korea Institute of Science and Technology

Nieuw apparaat leest je gezondheid af via zweetdruppels
29 mei om 14:12

Zweet kan meer onthullen dan je zou denken. Het bevat biomarkers die ons inzicht kunnen geven in allerlei gezondheidsindicatoren. Waar bloedafname pijnlijk en ongemakkelijk kan zijn, biedt zweet een pijnloos alternatief. Toch blijft het verkrijgen van voldoende zweet voor analyse een uitdaging, vooral voor mensen die niet intensief kunnen bewegen.

Wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld die gebruikt kan worden om gezondheidsindicatoren te meten via zweet, zonder dat je daarvoor intensief hoeft te bewegen. Zij maakten een klein apparaat dat op de huid kan worden bevestigd. Het apparaat kan bepaalde stoffen naar de zweetklieren sturen, waardoor het lichaam vanzelf gaat zweten.

Als het lichaam eenmaal begint te zweten, kan het apparaat het verzamelen in piepkleine kanaaltjes. Daar kan het meteen geanalyseerd worden met ingebouwde sensoren. Op deze manier kunnen biomarkers afgelezen worden die duiden of iemand risico loopt op verschillende ziektes, zoals diabetes.

Even goed als andere methoden

Het apparaat werd al getest op baby’s met taaislijmziekte. De wetenschappers publiceerden het resultaat van de studie in vakblad Biosensors and Bioelectronics. Uit de tests blijkt dat het apparaat met een nauwkeurigheid van 98 procent bepaalde biomarkers kan meten. Dat is even goed als conventionele methoden die in het ziekenhuis worden gebruikt.

Volgens de onderzoekers kan het apparaat vooral handig zijn om ziektes te monitoren bij baby’s en volwassenen die niet in staat zijn intensief te bewegen. Bovendien kan het mogelijk ook gebruikt worden om medicatie toe te dienen, niet enkel stoffen die zweten induceren. 

In een persbericht laten de wetenschappers weten dat ze nu van plan zijn om grootschalige klinische studies uit te voeren. Daarna kan de technologie mogelijk gecommercialiseerd worden. 

Meer wetenschap, en mis niets met onze Bright-app.