Siri in iOS 18 kan apps volledig met spraak besturen, maar pas vanaf 2025

©Unsplash

Siri in iOS 18 kan apps volledig met spraak besturen, maar pas vanaf 2025
31 mei om 10:19

Siri wordt stukken slimmer in iOS 18 en kan dankzij AI herkennen wat je in apps doet, en die acties voortaan zelf herhalen. Zo kun je Siri één keer laten zien wat je bedoelt, en kan de assistent het daarna voor je regelen. Die functie zou wel pas in 2025 aan iOS 18 worden toegevoegd.

Er gaan al langer geruchten dat Siri in iOS 18 stukken slimmer wordt. Apple loopt achter op concurrenten als Google en Microsoft als het gaat om het toevoegen van nieuwe AI-functies – al zijn die functies bij de concurrenten nog niet om over naar huis te schrijven. Nu is meer bekend over de richting die Apple opgaat, dankzij anonieme bronnen van Bloomberg.

Siri kan na de grote AI-update straks voor het eerst apps volledig besturen. Nu kan Siri alleen bepaalde functies bedienen die door de appmaker zo zijn ingesteld, of door de gebruiker via Siri Opdrachten. Maar de mogelijkheden blijven dan nog redelijk beperkt, en complexere opdrachten zijn veel te tijdrovend voor de meeste gebruikers. Straks gaat het allemaal automatisch, omdat Siri dan zou moeten begrijpen wat je bedoelt.

Siri kan iPhone 'met precisie' bedienen

Siri kan de iPhone en iPad straks met veel meer precisie bedienen en navigeren. De assistent zou dan bijvoorbeeld specifieke documenten kunnen openen, die naar een andere map verplaatsen, mail openen, versturen en verwijderen, een bepaald nieuwsartikel openen en natuurlijk ook: een AI-samenvatting geven van een artikel.

Maar het gaat nog veel verder: de AI kan 'analyseren' hoe mensen hun apparaat gebruiken, en daarvan leren. Siri kijkt dus als het ware mee hoe jij een app gebruikt, of hoe iemand anders dat doet. Dan zou je Siri bijvoorbeeld kunnen vragen: 'maak de achtergrond van deze foto helderder maar hou de voorgrond gelijk'. Zelfs al kan je zelf niet overweg met een foto-app, zou Siri dat wel kunnen leren – en de knoppen kunnen bedienen.

Nog wel eventjes wachten

Sommige van de grote vernieuwingen aan Siri zouden pas in een latere update voor iOS 18 worden toegevoegd, denkt Bloomberg. Enerzijds om ontwikkelaars de tijd te keven hun apps geschikt te maken voor het nieuwe Siri. En anderzijds omdat Apple nu nog in onderhandeling zou zijn met OpenAI. Het nieuwe Siri zou namelijk ChatGPT gebruiken, omdat Apples eigen AI-technologie nog niet op elk vlak klaar zou zijn.

ChatGPT zou de spraakassistent dan veel beter maken, maar het Siri-deel voor het bedienen van apps lijkt wel door Apple zelf gemaakt. Eerder publiceerde Apple namelijk al een paper over die technologie. Eventjes wachten nog, maar er lijkt dus een einde op Siri-reacties als 'dit heb ik op het web gevonden' of 'kun je dat herhalen?'.

Het vernieuwde Siri wordt naar verwachting een groot onderwerp tijdens Apple-ontwikkelaarscongres WWDC. Op maandag 10 juni om 19:00 uur Nederlandse tijd worden daar de nieuwe updates onthuld van iOS, iPadOS, macOS en meer.

Meer Apple en mis niets met onze Bright-app.