©Spotify

Spotify gaat klanten geschrapte gadget toch terugbetalen, maar blijft waardeloos

Spotify gaat klanten van geschrapte gadget toch terugbetalen, maar hij blijft waardeloos

31 mei om 11:25
Laatste update: 31 mei om 11:26

Spotify kondigde deze maand aan dat de gadget 'Car Thing' onbruikbaar zou worden. Klanten zijn boos, en Spotify biedt na ophef nu aan om mensen hun geld terug te geven – maar daar moeten ze zelf achteraan.

Spotify slaat met zijn Car Thing verschillende flaters op een rij. De gadget die verscheen in april 2021 werd in een jaar later alweer aan de wilgen gehangen door Spotify. Toen stopte dus de officiële ondersteuning, maar de muziek-gadget voor in de auto bleef nog wel werken. Vorige week kondigde Spotify echter aan dat de Car Thing nadrukkelijk onbruikbaar zou worden gemaakt, met een speciale update die het apparaat in één klap nutteloos maakt – ook al werkt het nu nog gewoon.

Car Thing-gebruikers reageerden woest. Ze hadden desnoods liever gehad dat het apparaatje open source zou worden, zodat liefhebbers zelfs updates zouden kunnen uitbrengen. Spotify houdt voet bij stuk, maar biedt nu wel terugbetaling aan. Gebruikers moeten dan wel zelf contact opnemen met Spotify en een aankoopbewijs overleggen. Ook daar klagen gebruikers weer over: Spotify weet toch zelf precies wie het apparaatje allemaal heeft gekocht, aangezien ze het alleen zelf verkochten?

Pas bij dreiging van een rechtszaak

Spotify gaat pas over op deze terugbetaling nu klanten zich in de VS hadden verenigd in een gezamenlijke rechtszaak tegen het bedrijf. De situatie is vooral opvallend omdat Spotify op zijn beurt erg fel is over de ondersteuning van zijn eigen dienst op apparaten van anderen, zoals iPhones en Android-toestellen. Maar brengt Spotify zelf een apparaat uit, dan stopt de ondersteuning stukken sneller dan bij de gemiddelde smartphone.

Het verdwijnen van Car Thing is ook echt jammer, omdat het een leuke niche-gadget was. Het apparaatje met een touchscreen en grote volumeknop was simpelweg een manier om Spotify veilig te besturen in een oudere auto, zonder eigen schermpje. Nu verwijst Spotify zulke gebruikers naar de automodus van de app. En ja, die doet grofweg hetzelfde, maar wat als je op je telefoon gewoon je navigatie wil zien? Of als je bij het bedienen van je muziek niet gestoord wil worden door berichten?

Met de Car Thing deed Spotify iets dat veel tech-bedrijven tegenwoordig nalaten: het maakte iets eindelijk weer simpeler, in plaats van alsmaar mogelijkheden toe te voegen. Een moderne autoradio voor het streaming-tijdperk: briljant.

Meer Spotify en mis niets met onze Bright-app.