©Unsplash

Tesla vreest vertrek Musk als hij miljardenbonus misloopt, smeekt aandeelhouders

Tesla vreest vertrek Musk als hij miljardenbonus misloopt, smeekt aandeelhouders

7 juni om 12:03

Het bestuur van Tesla smeekt aandeelhouders om de omstreden bonus voor Elon Musk goed te keuren, à rond de 55 miljard dollar. Men is bang dat de topman anders kwaad wordt en gewoon vertrekt.

Elon Musk is vaak omstreden, altijd druk bezig maar ook ontegenzeggelijk een grote drijvende kracht achter Tesla. En het bedrijf wil hem koste wat het kost behouden als ceo, ook al bemoeit Musk zich tegenwoordig minder met elektrische auto's – vanwege zijn raketten, sociale medium, AI-startup en meer. Om Musk binnen boord te houden, wil het bestuur van Tesla heel graag dat de topman de omstreden bonus van ruim 55 miljard dollar krijgt.

Die bonus kreeg Musk al in 2018 toegewezen, maar een aandeelhouder was tegen. En begin dit jaar was een rechter het eens met die aandeelhouder, waardoor de bonus niet uitgekeerd kon worden aan Musk. De bonus is in de vorm van aandelen, die door de sterke prestaties van Tesla enorm in waarde gestegen zijn. Om nu te zorgen dat Musk dat pakket alsnog krijgt, heeft Tesla-bestuursvoorzitter Robyn Denholm de aandeelhouders een smeekbede gestuurd.

'Geen typische topman, geen typische beloning'

"Elon is geen typische leidinggevende en Tesla is geen typisch bedrijf", schrijft Denholm in de brief aan aandeelhouders. "Dus de typische manier waarop bedrijven belangrijke leidinggevenden compenseren, zal geen resultaten opleveren voor Tesla. Iemand als Elon motiveren vereist iets anders."

En 'iets anders' is dus een zak geld waar Musk zijn vermogen van ruim 200 miljard dollar dus met een kwart zou toenemen. En motivatie is nodig, schrijft Denholm, want anders gaat Musk 'ergens anders' kijken, denkt de bestuursvoozitter. "Wat we in 2018 zeiden en vandaag de dag nog steeds erkennen, is dat één ding dat Elon zeker niet heeft, onbeperkte tijd is", schrijft Denholm. "Hij heeft ook geen tekort aan ideeën en andere plaatsen waar hij een ongelooflijk verschil kan maken in de wereld. We willen dat die ideeën, die energie en die tijd bij Tesla zijn, ten behoeve van jullie, onze eigenaren. Maar dat vereist wederzijds respect."

Stemming volgende week

Op 13 juni kunnen Tesla-aandeelhouders hun stem over de bonus voor Musk uitbrengen – de grootste bonus ooit voor een ceo, welteverstaan. Volgens voorzitter Denholm 'gaat dit niet om het geld', want: "we weten allemaal dat Elon één van de rijkste mensen ter wereld is", met of zonder bonus. Het pakket zou vooral een blijk van waardering aan Musk moeten zijn.

Experts adviseren om tegen de bonus te stemmen: zij vrezen dat andere topmannen straks ook zulke bonussen gaan eisen, en dat gaat ten koste van uitbetalingen aan aandeelhouders. Maar het lijkt erop dat Musk zijn bonus gaat krijgen. Handelsplatform eToro onderzocht vorige maand dat een kwart van de Tesla-aandeelhouders al had gestemd, en daarvan was 80 procent vóór de bonus.

Meer Tesla en mis niets met onze Bright-app.