Nvidia domineert GPU-markt: marktaandeel stijgt tot 88 procent

© Unsplash

Nvidia domineert GPU-markt: marktaandeel stijgt tot 88 procent
8 juni om 16:00

Nvidia verkocht vorig kwartaal 88 procent van alle GPU’s aan fabrikanten van videokaarten. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Jon Peddie Research (JPR). Nog nooit had Nvidia zo’n groot aandeel in de markt.

Nvidia verkocht tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 7,66 miljoen GPU’s aan de zogenoemde boardpartners. Dat zijn fabrikanten die videokaarten produceren met de GPU’s. Dat is een lichte stijging van zo’n 66.000 vergeleken met het laatste kwartaal van 2023. Vorig jaar verkocht Nvidia tijdens het eerste kwartaal 5,26 miljoen GPU’s. Dit jaar is er dus een stijging van zo’n 50 procent.

Het kwartaal voordien had Nvidia een aandeel van 80 procent. Dat is nu gestegen met 8 procentpunt. Op de tweede plaats staat AMD, dat 12 procent van de GPU’s verkocht. Ten slotte is er Intel, dat welgeteld aan 0 procent komt.

Nvidia even groot als Apple

Als alle leveringen worden opgeteld, niet enkel die aan boardpartners, heeft Nvidia een marktaandeel van 66 procent. Op dit lijstje vind je Intel wel, en dan nog op de tweede plaats met 18 procent. De bronzen medaille is voor AMD, met een marktaandeel van 16 procent.

Dat Nvidia profiteert van onder meer de AI-hype, is ook duidelijk op de beurs. Het bedrijf flirt al enkele dagen met een marktkapitalisatie van 3 biljoen dollar, wat het even groot maakt als Apple. Enkel Microsoft is meer waard.

Meer Nvidia, en mis niets met onze Bright-app.