©Apple

Deze handige vernieuwingen komen naar de iPad

Deze handige vernieuwingen komen naar de iPad

10 juni om 21:52
Laatste update: 10 juni om 22:41

Apple heeft een reeks nieuwe functies voor de iPad aangekondigd. In iPadOS 18 voegt Apple voor het eerst een eigen reken-app toe op zijn tablet. Ook krijgt de iPad verbeterde mogelijkheden voor handgeschreven teksten.

Gebruikers van de iPad hebben er lang op moeten wachten, maar dit najaar komt Apple met de update naar iPadOS 18 dan eindelijk met een eigen rekenmachine-app op zijn tablet en die heet Math Notes. Met de eenvoudige en de wetenschappelijke rekenmachine kun je formules bekijken en oplossen. In de geschiedenis vind je eerdere berekeningen terug. Je kunt ook wiskundige formules opschrijven met de Apple Pencil en direct zien hoe ze in je eigen handschrift opgelost worden. 

Met de omrekenfunctie kan je bijvoorbeeld lengte, gewicht en valuta’s omrekenen. En met de grafiekenfunctie kun je een vergelijking typen of schrijven en met één tik omzetten in een grafiek.  

Smart Script

Speciaal voor de Apple Pencil is er de nieuwe functie Smart Script waarmee handgeschreven teksten worden omgezet in makkelijk leesbare tekst die toch enigszins op jouw eigen handschrift lijkt. Ook als je even snel iets neerkalkt op de iPad, kun je het straks goed teruglezen, zegt Apple. Je kunt handgeschreven teksten volgens Apple ook net zo makkelijk bewerken als getypte tekst.

De Notities-app op de iPad krijgt meer verbeteringen, zoals de mogelijkheid om delen van je aantekeningen per kopje of tussenkopje in te klappen om het overzichtelijker te houden. En er zijn vijf nieuwe kleuren voor de virtuele markeerstiften.

Vernieuwde tabbalk

In iPadOS 18 zweeft een herontworpen tabbalk boven de inhoud van apps, wat prettig is in apps die de hele schermruimte gebruiken, zoals die van streamingdiensten. De tabbalk kan in de zijbalk veranderen, zodat je toegang krijgt tot meer functies van een app. Ook kun je tabbladen organiseren en toevoegen vanuit de navigatiekolom.

Verder krijgt iPadOS 18 veel van de vernieuwingen van iOS 18, zoals de nieuwe mogelijkheden voor het aanpassen van het beginscherm, het bedieningspaneel en app-icoontjes. Uiteraard krijgt de iPad ook de nieuwe AI-functies die samen 'Apple Intelligence' heten. Net als iOS 18 verschijnt iPadOS 18 dit najaar.

Welke iPads ondersteunen iPadOS 18?

De update naar iPadOS 18 komt volgens Apple naar de iPad Pro (M4), 12,9-inch iPad Pro (3e generatie of nieuwer), 11-inch iPad Pro (1e generatie of nieuwer), iPad Air (M2), iPad Air (3e generatie of nieuwer), iPad (7e generatie of nieuwer) en iPad mini (5e generatie of nieuwer).

Lees meer nieuws over Apple en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal