© Apple

Dit zijn de nieuwe AI-functies van Apple: 'AI voor iedereen'

Dit zijn de nieuwe AI-functies van Apple: 'AI voor iedereen'

10 juni om 22:37
Laatste update: 11 juni om 10:59

Onder de noemer 'Apple Intelligence' krijgen de iPhone, Mac en iPad binnenkort nieuwe AI-functies. Zo wordt Siri veel slimmer en integreert Apple de AI-modellen van ChatGPT-maker OpenAI. Volgens Apple zijn de AI-functies ook geschikt voor de gemiddelde gebruiker: "Dit is AI voor de rest van ons."

Apple staat erom bekend niet als eerste aan de slag te gaan met een nieuwe technologie, maar geduldig af te wachten tot de tijd rijp is. En die tijd lijkt nu te zijn aangebroken voor AI. Op zijn jaarlijkse ontwikkelaarscongres WWDC werd vanavond 'Apple Intelligence' gepresenteerd als het antwoord van Apple op de stormachtige opmars van AI. 

Van een slimmere Siri tot generatieve teksten en afbeeldingen, het is duidelijk hoe Apple op de achtergrond goed heeft gekeken naar wat wel en wat niet werkt op AI-gebied. En hoewel de meeste AI-opdrachten op je apparaat zelf worden uitgevoerd, biedt Apple daarnaast de mogelijkheid om ChatGPT te gebruiken, vermoedelijk om zo het beste van beide werelden te bieden.

Deze Siri weet het wél

De nieuwe versie van Siri werd ingeleid met statistieken hoe vaak Siri in de praktijk wel niet wordt gebruikt. Opvallend, want echt populair bleek deze tot nu toe niet echt. Nu wil Apple daar toch graag verandering in brengen, door Siri een aantal nieuwe eigenschappen en mogelijkheden te geven.

Allereerst valt op dat Siri een nieuw icoontje heeft gekregen en dat deze meer focus heeft gekregen door een gloed rondom je scherm te vormen wanneer je deze gebruikt. Een klein visueel verschil, maar een duidelijk signaal dat Siri daadwerkelijk een nieuw "gezicht" heeft gekregen, of toch minstens een visuele upgrade.

Contextuele opdrachten

Je kunt nu opdrachten geven aan Siri zonder deze in een keer goed uit te spreken. Stamelen of jezelf corrigeren zou dus geen probleem meer moeten zijn. Daarnaast onthoudt Siri je gespreksonderwerp terwijl je praat, zodat je tussen je opdrachten door kunt verwijzen naar informatie van bijvoorbeeld een minuut geleden.

Ook kun je nu opdrachten typen en dat is best handig als je je in een ruimte bevindt met mensen om je heen. En als je inmiddels gewend bent om vragen te stellen aan chatbots als ChatGPT, zal dit in ieder geval hetzelfde gevoel geven.

En als je het even niet meer weet, kun je nu ook hulp vragen om een stapsgewijze uitleg te krijgen hoe je ook alweer een bepaalde instelling wijzigt. Handig als je vader of moeder weer eens is vergeten hoe je ook alweer het wifi-netwerk instelt.

Informatie combineren

Maar de echte kracht van Siri is die van informatie te combineren. Doordat de meeste Apple-producten en diensten op elkaar zijn aangesloten, heeft dit als voordeel dat Siri deze met elkaar kan vergelijken, zodat je hierover vragen kan stellen. Zo werd er gedemonstreerd hoe je een foto van een persoon oproept door deze te omschrijven om deze vervolgens in een gerelateerd bericht te voegen.

Vergelijkbaar met Microsoft Recall, zijn dergelijke functies natuurlijk alleen mogelijk op een besturingssysteem, aangezien het toegang vereist tot al je persoonlijke informatie. Dit in tegenstelling tot software van derden, die mensen toch minder snel zullen vertrouwen met hun volledige digitale leven. Overigens wordt de nieuwe Siri ook ondersteund op de macOS en iPadOS.

Semi-automatische acties

Tot slot kun je ook bepaalde acties automatiseren, en hoewel dit erg spannend klinkt, zou het in de praktijk voorlopig nog afhankelijk zijn van voorgeprogrammeerde functies. Dat wil dus zeggen dat je Siri dus nog niet blanco kan trainen om specifieke, persoonlijke taken namens jou uit te voeren. Nee, in plaats daarvan komt Apple met Intents (vertaald: "intenties" of "bedoelingen"), die veel voorkomende taken of interacties vastlegt om deze vervolgens door Siri te laten uitvoeren.

Ontwikkelaars kunnen hun apps trouwens ook voorzien van dit soort 'intents', zodat Siri deze vervolgens kan uitvoeren. Handig, mits deze uitgebreid worden ondersteund. We hoopten stiekem toch op iets meer, maar wellicht dat deze functies uitgebreid worden in de toekomst en dit een voorproefje is.

Makkelijker teksten schrijven

Naast een nieuwe Siri, komt Apple ook met generatieve functies als het aankomt op tekst. We zijn inmiddels allemaal wel bekend met tools als ChatGPT om je tekst mee te controleren op spelling en grammatica (dit artikel is er zelfs mee gecorrigeerd). Het nadeel van dat soort externe tools blijft echter dat je daarvoor steeds moet overschakelen, en je je tekst moet kopiëren en plakken.

Apple integreert deze generatieve functies nu direct in je tekstbewerker. Wanneer je een tekst aanklikt, krijg je dus direct een knopje waarmee je in een menu kan kiezen wat je wilt dat er gebeurt met een tekst. Je hoeft dus niet expliciet te vragen om een tekst te verbeteren, maar je kiest simpelweg uit de stijl of toon waarmee je je tekst wilt verbeteren. Denk aan professioneel, informeel of samengevat. Vervolgens wordt je tekst voor je neus verbeterd en kun je schakelen tussen diverse antwoorden of terugkeren naar je originele tekst.

Notificaties verminderen

Gerelateerd aan de nieuwe tekstuele functies die Apple Intelligence biedt, is er ook gewerkt aan een manier om informatie makkelijker te organiseren. Zo kun je nu sneller antwoorden op mailtjes die geen uitgebreid en persoonlijk antwoord nodig hebben. Maar in plaats van zomaar iets te laten genereren, krijg je de kans om deze eerst te beoordelen en zo nodig te laten aanpassen. Dit zou je dus vooral moeten versnellen, zonder dat je mailtjes zullen gaan klinken als een robot.

Daarnaast kun je ook je mailbox beter organiseren door mailtjes te laten samenvatten, zowel in een overzicht als individueel. Verder kun je de meest dringende en relevante berichten prioriteit geven door deze bovenaan te laten plaatsen. Dit geldt overigens ook voor notificaties, die op dezelfde manier kunnen worden samengevat zodat je alleen de meest relevante informatie voorgeschoteld krijgt.

Afbeeldingen en emoji's genereren

Naast het genereren van teksten, kun je nu ook unieke afbeeldingen en emoji's creëren. Door verschillende bestaande onderwerpen te combineren, inclusief zelfbedachte voorwerpen, kun je een afbeelding laten genereren die je vervolgens kunt gebruiken in je app. Hoewel de functie standaard geïntegreerd zit in diverse apps, is er ook een toegewijde app om deze mee te maken, zodat je ze vervolgens kunt delen in andere apps.

Daarnaast kun je in Apple's schrijf- of tekenapps iets omcirkelen om dit vervolgens een visuele upgrade te geven. En omcirkel je een lege plaats, dan wordt de context van je document gebruikt om daar iets te genereren. Ook kun je foto's bewerken door ongewenste objecten of mensen op de achtergrond te laten verwijderen, waarbij de lege plek in de achtergrond automatisch weer wordt aangevuld - of beter gezegd, gegenereerd.

Hoe zit het met de privacy?

En dan de olifant in de kamer, als het aankomt op generatieve AI: privacy. Hoewel er aan het begin van Apple's AI-presentatie werd aangekondigd dat alles lokaal, op je apparaat wordt verwerkt, en servers en de cloud enigszins werden afgekeurd, kwam het bedrijf daar al snel op terug. Zo zouden ze sommige data namelijk wel degelijk in de cloud verwerken. Maar, het is niet zomaar een cloud: het is Apple's cloud en draait op dezelfde chiparchitectuur als Apple-producten zelf. Daarnaast werd er beloofd dat data alleen noodzakelijk is voor verwerking van een verzoek en er nooit gegevens worden opgeslagen.

ChatGPT gratis voor Apple-gebruikers

Aan het einde van de presentatie werd duidelijk dat Apple zijn principes opzij zet omwille ChatGPT, dat gratis en zonder account beschikbaar wordt gemaakt voor Apple-gebruikers. Er zal ongetwijfeld gespeculeerd worden over de bedragen die Apple aan OpenAI betaalt voor deze samenwerking. Eerder werkte Apple op vergelijkbare wijze samen met Google om de zoekmachine standaard in te stellen op onder andere de iPhone en iPad.

Op welke apparaten werkt het als eerste? 

Apple Intelligence verschijnt dit najaar eerst in een openbare testversie van iOS 18 en werkt dan op de iPhone 15 Pro's en iPads en Macs met de M1-chip of nieuwer. Je moet de taal van het apparaat en de taal van Siri instellen op Engels, want voorlopig werken de AI-functies van Apple niet in het Nederlands. 

Apple presenteerde vanavond meer vernieuwingen in de grote updates die dit najaar verschijnen, waaronder iOS 18iPadOS 18 en een update voor de AirPods.

We zijn zelf aanwezig op WWDC dus volg onze socials voor meer updates. En blijf op de hoogte met onze Bright-app voor iOS.