Thuisscherm van iPhone krijgt opvallende update met iOS 18, dit is er nieuw

©Apple

Thuisscherm van iPhone krijgt opvallende update met iOS 18, dit is er nieuw
10 juni om 19:39
Laatste update: 10 juni om 23:34

Apple geeft je met iOS 18 dit najaar nieuwe mogelijkheden om het beginscherm en toegangsscherm op je iPhone meer naar eigen smaak aan te passen. Ook kun je het bedieningspaneel meer naar je hand zetten.

Apple heeft vanavond tijdens zijn ontwikkelaarscongres WWDC een reeks vernieuwingen in de grote iPhone-update iOS 18 onthuld. Een opvallende verandering gaat over het thuisscherm, wat je meer kan gaan aanpassen. Je kunt app-icoontjes vrij plaatsen waar je maar wilt op het scherm. Je apps hoeven dus niet meer in een strak raster te staan, waardoor je ook lege ruimtes kunt maken.

Ook kun je de kleur van de app-pictogrammen in iOS 18 aanpassen en kun je ze iets groter laten weergeven. Bovendien veranderen de app-icoontjes mee in de donkere modus.  

Nieuw is verder dat je de regelaars op het toegangscherm kunt aanpassen. Zo kun je andere regelaars kiezen of ze allemaal van het toegangsscherm verwijderen. Met een iPhone 15 Pro of Pro Max kun je met de actieknop ook een van de regelaars in het overzicht activeren.

Het Control Center is in iOS 18 vernieuwd en toont je de regelaars die je vaak gebruikt. Je krijgt ook meer opties om het bedieningspaneel aan te passen, waarbij de regelaars op functies worden gegroepeerd, zoals media en smart home. Je kunt swipen van de ene groep regelaars naar de andere. Je kunt met iOS 18 ook de icoontjes van de camera-app en de zaklamp-app op het vergrendelscherm vervangen.

Apps van derden kunnen voor het eerst ook integratie met het Control Center bieden. Zo kun je bijvoorbeeld sneller je auto ontgrendelen of direct iets op je favoriete sociale app posten. 

Apps verbergen en vergrendelen

Gevoelige apps kun je voortaan uit het zicht van meekijkers houden door ze in een verborgen map te zetten. De berichten of andere content uit die app verschijnen niet in de zoekresultaten en je krijgt er geen meldingen over te zien. Verborgen apps staan ook niet op het beginscherm.

Daarnaast kun je apps vergrendelen, zodat authenticatie via FaceID of TouchID verplicht zijn om die apps te openen. Verder kun je bepalen tot welke specifieke contactpersonen apps van derden toegang krijgen.

Veel vernieuwingen in iMessage en Foto's

De Berichten-app (iMessage) krijgt meerdere nieuwe functies. Je kunt voortaan tapbacks doen met emoji en stickers. Ook kun je teksten in berichten vetgedrukt, onderstreept of schuingedrukt maken. Verder komt er ondersteuning van berichten via satelliet en een optie om berichten in te plannen. Bovendien heeft Apple bevestigd dat het RCS gaat ondersteunen voor een betere samenwerking met berichtenapps op Android.

Apple geeft zijn Foto's-app ook een flinke update. Met de nieuwe collecties zie je makkelijker alle foto’s met een bepaald thema. Ook kun je collecties vastzetten, om ze sneller terug te vinden. Elke dag zie je in een nieuwe carrouselweergave uitgelichte foto's van je favoriete mensen, dieren en plaatsen.

Voor games krijgt iOS 18 een verbeterde Game Mode, die de achtergrondactiviteit beperkt om te zorgen voor de beste prestaties en de laagste latentie als je gamepads of AirPods gebruikt.

Apple Intelligence

Met iOS 18 voegt Apple ook allerlei AI-functies toe onder de noemer 'Apple Intelligence'. Zo kun je met AI makkelijk afbeeldingen genereren. Met Apple Intelligence toont iOS je wat je belangrijkste meldingen zijn.

Bovendien zal Siri dankzij AI natuurlijkere gesprekken mogelijk maken. Siri kan ook voor je acties doen binnen iPhone-apps. Zo kun je de assistent vragen om bepaalde foto's of gegevens op te halen of om items van de ene naar de andere app te verplaatsen. Lees hier alles over Apple's nieuwe AI-functies.

Wanneer verschijnt iOS 18?

Apple brengt de update naar iOS 18 waarschijnlijk in september uit voor alle iPhone-gebruikers, kort na het verschijnen van de iPhone 16. De komende weken verschijnen nog meerdere nieuwe publieke testversies van iOS 18.

Tijdens WWDC presenteerde Apple ook de vernieuwingen in andere updates, zoals iPadOS 18, watchOS 11, macOS Sequoia en een update voor de AirPods.

Lees meer over Apple's AI-functies en volg meer Apple-updates met onze app.