Apple maakt CarPlay handiger met deze nieuwe functies

©Apple

Apple maakt CarPlay  handiger met deze nieuwe functies
13 juni om 22:48

Met Apple CarPlay kan je al navigeren, bellen, berichten versturen en bij de nieuwste automodellen ook je auto ontgrendelen en starten met je iPhone. Apple voegt met iOS 18 later dit jaar nieuwe functies toe die Carplay nog beter moeten maken.

Om te beginnen kan je na de CarPlay-update kiezen of je standaard wel of niet gestoord wil worden in de auto. Zo kan je aangeven dat je altijd notificaties wil krijgen als je in de auto zit, ook al staat je iPhone op stil. Een veiligere optie is natuurlijk om juist nooit meldingen toe te staan terwijl je in de auto zit en verbonden bent met CarPlay. Ook dat kan na de nieuwe update.  

Snel zien wie er belt

Als je toch meldingen toestaat, dan hoef je wel minder lang je ogen van de weg te houden om te zien wie je een berichtje stuurt. Voortaan zie je namelijk niet alleen de naam, maar wordt ook de profielfoto van degene die je aandacht wil hebben getoond. Ook binnen de berichtenapp van Apple zie je voortaan de profielfoto’s staan.

Stembediening en geluidsherkenning

Ook kan je met de nieuwe update de functie 'Stembediening' gebruiken, die al eerder op andere apparaten uitkwam. Dit is een toegankelijkheidsfunctie die verder gaat dan Siri en die je bijvoorbeeld kan vragen om op bepaalde delen van het scherm te tikken.

Verder heeft Apple geluidsherkenning toegevoegd om sirenes toch op tijd aan te 'horen' komen als je muziek te hard staat. Ten slotte kan je de kleuren op het scherm met kleurfilters aanpassen.

Volgende generatie CarPlay

Apple laat het echter niet bij deze updates zitten, die in iOS 18 te vinden zijn. Het bedrijf heeft al eerder een volgende versie van CarPlay aangekondigd en verwacht in 2024 de eerste auto’s met dit nieuwe systeem uit te rusten.

De nieuwe generatie van CarPlay zou zich bijvoorbeeld aan moeten passen aan hoeveel beeldschermen je in je auto hebt om de ruimte optimaal te benutten. Ook kan je meer instellingen en functies van je auto zelf direct vanuit CarPlay regelen.

Lees meer nieuws over Apple en blijf op de hoogte met onze app voor Android en iOS.