Deze torenhoge verwachtingen heeft Elon Musk van de Tesla-robot

© Tesla

Deze torenhoge verwachtingen heeft Elon Musk van de Tesla-robot
14 juni om 22:21

Tesla-baas Elon Musk is wel heel positief gestemd over de winst en prestaties die de door Tesla gemaakte Optimus-robot kan gaan leveren. De verwachtingen van Musk, zoals dat er volgend jaar al ruim duizend mensachtige robots zelfstandig in Tesla-fabrieken werken, zijn torenhoog te noemen.

Elon Musk hing zoals altijd de ultieme optimist uit tijdens de aandeelhoudersvergadering van Tesla eerder deze week. Hij verwacht dat de autonome mensachtige robots de bedrijfswaarde kunnen opstuwen richting de 30 biljoen dollar. "Tien keer zoveel als de huidige, meest waardevolle bedrijven."

Daarnaast zei Musk ervan overtuigd te zijn dat de wereldwijde markt voor mensachtige robots ongeveer 1 miljard exemplaren per jaar zal produceren. Tesla zou daar volgens Musk tien procent marktaandeel van kunnen pakken. De Optimus-robot moet dan ook het meest belangrijke Tesla-product worden, zegt de topman. 

Ambitieuze plannen

Op dit moment werken er al twee zelfstandige robots in de fabrieken van Tesla. Dat moeten er volgend jaar 'duizend tot enkele duizenden' zijn, zei Musk volgens het Amerikaanse CNBC.

Een jaar later zou de software van de Optimus volledig aanpasbaar zijn. Het kost volgens Musk 10.000 dollar om een robot te maken en ze worden voor het dubbele verkocht.

Zelflerend systeem

De Tesla-robot moet een echte rivaal worden van de menselijke robots van Boston Dynamics. De technologie van de Optimus vertrouwt op cameravisie in combinatie met AI. Dat systeem werkt zelflerend, waardoor taken zoals sorteren sneller en beter moeten gaan naarmate de robot het werk uitvoert.

Het neurale netwerk waarmee de robot dingen leert, staat geïnstalleerd op de robot en wordt dus lokaal uitgevoerd. Er komt geen extern uitgevoerd systeem aan te pas.

Volg meer nieuws over Tesla, of blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.