Nvidia 's werelds meest waardevolle bedrijf, boven Microsoft, Apple en Google

©Unsplash

Nvidia 's werelds meest waardevolle bedrijf, boven Microsoft, Apple en Google
19 juni om 09:55

De AI-hype heeft van Nvidia 's werelds meest waardevolle bedrijf gemaakt. Op de beurs is Nvidia nu 3,34 biljoen dollar waard. Meer dan de vorige nummer één, Microsoft.

De aandelen van Nvidia zitten gigantisch in de lift, en zijn dit jaar alleen al met 170 procent in waarde gestegen. Het bedrijf werd bekend met videokaarten, maar die chips bleken ook effectief bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en inmiddels maakt Nvidia voor AI ook al jaren specifieke AI-chips. Eerder deze maand bleek de dominantie van Nvidia nog maar eens: het bedrijf verkocht vorig kwartaal 88 procent van alle GPU’s aan fabrikanten van videokaarten.

Dat succes stuwt Nvidia nu dus naar een waarde van 3,34 biljoen dollar. Dat is een 3 met 12 nullen, en net iets meer dan Microsoft nu waard is. De Windows-maker zit er niet ver achter, met een waarde van 3,32 biljoen dollar. Apple zit daar weer net onder, met een waarde van 3,29 biljoen dollar.

De miljarden vliegen je om de oren

Google-moederbedrijf Alphabet is 2,17 biljoen dollar waard, en Amazon sluit de top 5 af met een waarde van 1,9 biljoen dollar. Meta moet het doen met een zevende plek, met een marktwaarde van 1,26 biljoen dollar moet Zuckerberg het oliebedrijf Saudi Aramco à 1,78 biljoen dollar voor zich dulden.

Chipfabrikant TSMC, die chips maakt voor onder meer Nvidia en Apple, staat op de achtste plaats met een waarde van 931 miljard dollar. Daarna volgt Berkshire Hathaway, het bedrijf van de bekende investeerder Warren Buffett. Zijn bedrijf bezit aandelen van onder andere Coca Cola, Bank of America en natuurlijk ook tech: Buffett is met name fan van Apple.

Het Nederlandse ASML profiteert ook van de AI-hype. Het bedrijf uit Veldhoven maakt machines waarmee chips worden gemaakt, en die kosten zo'n 350 miljoen euro per stuk. En daarmee heeft ASML nu een hele respectabele waarde van 418,8 miljard dollar bereikt, goed voor een 20ste plek op de lijst met meest waardevolle bedrijven. De Deense farmaceut Novo Nordisk is het enige andere Europese bedrijf in die top 20.

Meer Nvidia en mis niets met onze Bright-app.