Deze kleine Starlink Mini maakt satelliet-internet draagbaar

©Michael Nicolls

Kleinere Starlink Mini schotel maakt satelliet-internet draagbaar voor backpackers
21 juni om 16:52
Laatste update: 21 juni om 16:52

SpaceX breidt zijn Starlink-dienst voor satelliet-internet uit met een nieuwe, compacte versie gemaakt voor backpackers. De Starlink Mini, zo groot als een dikke laptop, brengt satellietinternet naar alle avonturiers gaan, maar waar geen internetbereik is.

De grotere Starlink-satelliet maakt het al een paar jaar mogelijk om op zo'n beetje elke plek ter wereld internet te hebben. Tijdens het kamperen bijvoorbeeld, in vakantiehuisjes middenin de natuur of als je off the grid zou willen leven. De Starlink Mini maakt dat geheel stukken draagbaarder en kleiner. Dat doet Starlink door de Wi-Fi-router in de schotel zelf te integreren, wat zorgt voor een compact ontwerp van 29 x 25 x 3,8 centimeter. Met een gewicht van 1,1 kg (of 1,53 kg inclusief kabel en standaard) is het een lichtgewicht oplossing voor reizigers.

Ondanks dat bescheiden formaat levert de Mini snelheden van meer dan 100 Mbps. Het apparaat verbruikt gemiddeld 20-40W, een flinke verbetering ten opzichte van eerdere modellen. Met dat lage energieverbruik kun je de Mini 2 tot 3 uur laten draaien op een grotere powerbank van 27.000 mAh. Maar zelfs de veel vaker voorkomende 10.000 mAh-batterijen houden het ruim een uur vol. Wel is een USB-C PD voeding van minimaal 100W (20V/5A) vereist.

Robuust design

De Starlink Mini is ontworpen om de elementen te trotseren met een IP67-certificering. Daarmee is het apparaat stof- en waterdicht, en kan 'ie zelfs een korte onderdompeling overleven. De router ondersteunt overigens Wi-Fi 5 en heeft een dekking tot 112 vierkante meter. In theorie kan je tot 128 apparaten verbinden aan één Mini, voor als je een drukke vakantie hebt. Hoe dan ook heb je een theoretische maximumsnelheid van 100Mbit/s up en down.

In de VS kost de Starlink Mini 599 dollar, 100 dollar meer dan de standaard schotel. Gebruikers betalen 30 dollar per maand extra bovenop hun bestaande abonnement van 120 dollar per maand. Daar krijg je 50 GB mobiele data voor, voor elke extra GB betaal je 1 euro. De Mini is al beschikbaar in Colombia, El Salvador, Guatemala en Panama, waar geen data- of snelheidslimieten gelden. SpaceX plant verdere uitbreiding naar andere markten.

SpaceX-topman Elon Musk schrijft dat de Mini "de wereld zal veranderen". Met een installatietijd van minder dan vijf minuten lijkt de Starlink Mini in ieder geval boeiend voor alles van vakanties tot inzet in conflictgebieden, zoals nu met het normale Starlink ook al gebeurt.

Meer SpaceX en mis niets met onze Bright-app.