Deze doodenge robot heeft levend huidweefsel om 'meer op een mens te lijken'

© University of Tokyo

Deze doodenge robot heeft levend huidweefsel om 'meer op een mens te lijken'
26 juni om 21:16
Laatste update: 26 juni om 21:20

Wetenschappers hebben experimentele robots met gezichten van levend huidweefsel gemaakt. De uitvinding moet in de toekomst gebruikt worden om robots te bouwen die er meer zoals een mens uitzien.

De robots bootsen menselijke gezichten na doordat ze 'hetzelfde oppervlaktemateriaal en dezelfde structuur' hebben. Dat zegt een van de auteurs van een studie die over het onderwerp is gepubliceerd, tegen de Daily Mail. Het huidweefsel dat gebruikt wordt, is in het lab gekweekt uit menselijke huidcellen.

Het team van de Universiteit van Tokyo gebruikte een speciale collageengel om de huid vast te hechten aan de robots. Ook werden er gaatjes gemaakt in het robotgezicht. In die gaatjes werden een soort ankers aangebracht, een soort artificiële versie van ligamenten. De techniek maakt het mogelijk om op elke vorm van oppervlakte huid aan te brengen. Met eerdere technieken lukte dat niet en ging de huid snel stuk.

Glimlachende robot

Het resultaat kan je op z’n minst griezelig noemen. Het robotgezicht, slechts enkele centimeters groot, kan bijvoorbeeld glimlachen. Dat kan je hieronder zien. Behalve op dit robotgezicht, hebben de onderzoekers ook al huid aangebracht op een dummyhoofd. Daar zijn geen bewegende beelden van.

Meer gezichtsuitdrukkingen

De wetenschappers willen met de technologie uiteindelijk robots maken die op mensen lijken. Menselijke huidcellen kunnen zichzelf herstellen, iets wat synthetische huid niet kan.

De volgende stap is om gezichten te maken die meer uitdrukkingen kunnen tonen dan enkel een glimlach. Daarvoor zijn onder meer in het lab gekweekte spieren nodig. 

Volg meer nieuws over robots en mis niets met onze Bright-app.