© Unsplash

Vergeet opvouwbare schermen, Apple werkt aan een uitrekbaar scherm

Vergeet opvouwbare schermen, Apple werkt aan een uitrekbaar scherm

27 juni om 20:33
Laatste update: 27 juni om 20:33

We kennen allemaal al de vouwtelefoons van onder meer Samsung en Google, maar bij Apple blijft het op dit gebied nog stil. De verwachting is wel dat er uiteindelijk een opvouwbare 'iPhone Fold' komt, maar Apple werkt ook aan andere, innovatieve schermtechnieken. In een nieuw patent toont het bedrijf hoe een uitrekbaar scherm eruit zou zien.

Aan dit patent hebben maar liefst 55 Apple-medewerkers meegeholpen. Het gaat dan ook over een belangrijk onderdeel van alle apparaten die Apple maakt. Hoewel het patent vaag blijft in waar Apple de schermen precies voor wil gaan gebruiken, staat er wel een hele lijst met mogelijkheden. Zo behoren onder andere een computer, smartphone, tablet, smartwatch, koptelefoon en oordoppen tot de mogelijkheden.

Kleine pixeleilandjes

Het scherm zou moeten werken met kleine eilandjes van pixels. Deze zijn dan verbonden door een flexibel polymeermateriaal dat ertussen zit. Zo moeten de eilandjes uitgerekt kunnen worden om ze bijvoorbeeld om iets heen te vouwen.

In het plaatje hieronder zie je bijvoorbeeld vier pixeleilandjes met ieder vier pixels. De lijntjes die tussen de eilandjes lopen, verbinden de pixels met elkaar. Alles is aangebracht op een uitrekbaar materiaal.

Allerlei kanten op buigen en rekken

Op deze manier kan het scherm allerlei kanten op buigen en rekken. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen als Apple een scherm wil maken aan de buitenkant van een vouwbaar apparaat. Dat scherm aan de buitenkant zou dan iets kunnen uitrekken.

Een andere mogelijkheid is dat we zo'n scherm terugzien op een Apple Watch die helemaal om je pols heen is gevouwen. Of op de buitenkant van de bolvormige of cilindervormige HomePod.

Zoeken naar innovaties

We weten nog niet of Apple daadwerkelijk iets gaat doen met het uitrekbare scherm zoals die in het patent staat. Het is echter goed om te weten dat het bedrijf door blijft zoeken naar nieuwe mogelijkheden en technologieën. Hopelijk bedenkt Apple ook een manier om het scherm makkelijk te vervangen als hij kapot is, want daar zal ongetwijfeld vaak sprake van zijn bij een scherm dat zonder bescherming aan de buitenkant van een product is aangebracht.

Lees meer nieuws over Apple en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.