© Urtopia

Met deze e-bike kan je 200 kilometer lang een gesprek voeren

Met deze e-bike kan je 200 kilometer lang een gesprek voeren

27 juni om 21:53

We schreven al eens over het Duitse Urtopia, dat ChatGPT integreerde in zijn e-bike. Nu voegt het bedrijf meer spraakgestuurde AI-functies toe aan zijn elektrische fietsen. Ook kondigt Urtopia een nieuwe, krachtige e-bike aan.

GPT's zijn eigenlijk aangepaste versies van ChatGPT, die je extra kennis of instructies kan geven, zodat ze zich net anders gedragen dan ChatGPT. In het geval van Urtopia zijn de GPT's nu speciaal voor e-bikes getraind. Daardoor kan de elektrische fiets een gesprek met je voeren. Als je iets wil weten over de fiets, kan de spraakassistent je daar ook bij helpen.

Bovendien kan je via de AI-functie ook van versnelling wisselen en de verlichting aan- of uitzetten. Urtopia laat in een demovideo ook zien dat de AI jouw route in de navigatiefunctie zou kunnen aanpassen, als je vraagt om onderweg een koffietentje op te zoeken of zegt dat je weer naar huis moet. 

Nieuwe e-bike met veel power

Urtopia lanceert ook een nieuwe elektrische fiets: de Fusion GT is de eerste e-bike die zowel een dubbele motor als dubbele batterij heeft. De motor heeft een vermogen van 1000 W en de batterij moet groot genoeg zijn om 200 kilometer ver te komen. Verder is de fiets van carbon gemaakt, waardoor hij ondanks de grote batterij en heftige motoren minder dan 18 kg weegt.

Amerikaanse en Europese versie

Het GT-model is overigens een Amerikaanse versie, want hier in Europa zijn zulke krachtige motoren in normale elektrische fietsen niet toegestaan, alleen bij speed-pedelecs.

Urtopia presenteert op de fietsbeurs Eurobike komende week ook de Europese versies van de Fusion en Fusion CVT. De 'gewone' Fusion, met een in de EU toegestane motor van 250W, kost 3999 euro. 

Lees meer over elektrische fietsen en abonneer je op onze nieuwsbrief.