©Freepik

Deze chipmaker belooft dat je langer met je telefoon kunt gaan doen

Door deze verandering kan je straks langer met je Android-telefoon doen

28 juni om 20:17
Laatste update: 28 juni om 20:33

Terwijl Google maar liefst zeven jaar updates belooft voor Android op zijn Pixel-telefoons, bieden andere fabrikanten meestal kortere updates aan. Maar de ondersteuning van updates bepaalt grotendeels hoe lang je een smartphone blijft gebruiken. Chipmaker Qualcomm erkent het probleem en belooft dit najaar met een grote verbetering te komen, waardoor fabrikanten makkelijker en langer updates kunnen bieden.

Nog niet zo lang geleden was een paar jaar aan updates een prima deal. Die tijd is officieel voorbij, vooral wanneer het gaat om de Google Pixel 8, die belooft zeven jaar lang nieuwe versies van Android te ondersteunen. Tja, het helpt natuurlijk als je de maker van Android bent. Qualcomm moet het doen met wat minder 'inside knowledge'. Het bedrijf achter de bekende Snapdragon-chips, die in veel smartphones zitten, geeft toe dat het updaten van Android voor telefoonfabrikanten momenteel 'moeilijk en duur' is. Dit zou volgens Qualcomm niet aan het bedrijf zelf liggen.

Telefoonfabrikant de boosdoener?

In een interview met Android Authority zegt Chris Patrick, topman bij Qualcomm, dat het bedrijf al langere tijd bezig is met helpen om het proces van Android, en daarmee de toestellen zelf, up-to-date te houden. Hiervoor zou het nauw samenwerken met zowel Google als de telefoonfabrikanten, om naar eigen zeggen de 'programmatuur op de apparaten zelf te herstructureren'.

Met andere woorden, door de manier waarop de toestellen omgaan met zowel de Qualcomm-chip als Android te verbeteren. Het lijkt daarmee dus een beetje met de vinger richting de smartphones zelf te wijzen, waarvan de lokale code blijkbaar voor verbetering vatbaar is.

Grote verbetering dit najaar

Toch belooft Qualcomm dit najaar nog met een aankondiging te komen die belooft hun hele ecosysteem te verbeteren, en als gevolg daarvan de producten van telefoonfabrikanten. Dit moet het voor fabrikanten makkelijker maken om apparaten met oudere Qualcomm-chips langer up-to-date te houden. 

Hoewel er geen specifieke datum wordt genoemd, speculeert men dat de aankondiging zal plaatsvinden tijdens Qualcomm's eigen evenement, Snapdragon Summit, in oktober. Een ander mogelijk moment is de IFA, Europa's grootste techbeurs, die in september in Berlijn plaatsvindt. Toch zou eerstgenoemde moment logischer zijn, aangezien het bedrijf hier meer ruimte en gelegenheid heeft om dergelijke grote veranderingen binnen het bedrijf aan te kondigen.

Nieuwe Snapdragon-chip

Qualcomm zou dan vermoedelijk zijn nieuwste mobiele chipset presenteren, de Snapdragon 8 Gen 4. Met enig geluk zou deze versie dus ook meteen een eerste stap zijn richting de beloofde verbeteringen.

Hoewel het bedrijf toegeeft dat het nog niet snel zeven jaar aan updates zal halen, zullen smartphonefabrikanten in ieder geval mogen rekenen op makkelijker onderhoud. Als consument mag je daardoor uiteindelijk bij meer telefoonmerken rekenen op langere updates. En daardoor kun jij langer met je smartphone doen.

Lees meer nieuws over Android en blijf op de hoogte met ons populaire WhatsApp-kanaal.