Toyota wil Tesla inhalen met zelfrijdende auto's

©Toyota

Toyota wil Tesla inhalen met zelfrijdende auto's
28 juni om 23:08
Laatste update: 28 juni om 23:08

Het Japanse automerk Toyota is van plan om volgend jaar zijn eerste elektrische auto met een geavanceerd zelfrijdend systeem te introduceren. Daarmee hoopt het bedrijf concurrent Tesla te passeren wat betreft autonoom rijden.

Tesla-baas Elon Musk roept al sinds 2016 dat het bedrijf bijna klaar is om een volledig zelfrijdende functie te lanceren, maar het blijft afwachten wanneer het echt zover is. Intussen zit de concurrentie niet stil. Toyota zou Tesla wel eens kunnen passeren. Een nieuwe Toyota-EV moet volgend jaar autonoom kunnen rijden in veel situaties. De auto verschijnt voorlopig alleen op de Chinese markt. 

Toyota werkt voor de nieuwe Bozhi 3X SUV samen met het Chinese staatsbedrijf Guangzhou Automobile Group. De Japanse autofabrikant hoopt weer marktaandeel in China te winnen, door concurrenten in te halen op het gebied van autonoom rijden en batterijen. 

Rijden op de snelweg en in de stad

De Bozhi 3X SUV wordt als eerste uitgerust met een nieuw systeem dat geavanceerde rijassistentie mogelijk maakt voor onder andere navigeren op snelwegen en in de stad. Het maakt geavanceerde rijhulpfuncties mogelijk, zoals het vermijden van obstakels en parkeren. Het is vergelijkbaar met Tesla's Full Self-Driving (FSD).

Het is de vraag welk niveau van autonoom rijden de auto in eerste instantie zal aanbieden. Tesla's FSD biedt momenteel alleen level 2 autonomie, terwijl volledig zelfrijdend level 5 is. Bij level 2 moeten bestuurders nog altijd hun handen aan het stuur houden. Dat is waarschijnlijk bij Toyota ook het geval. 

Hulp van Huawei

Het Japanse bedrijf ontwikkelt het systeem niet alleen, maar doet dat in samenwerking met de startup Momenta Global, dat ook voor onder meer Mercedes-Benz werkt. Daarnaast krijgt Toyota bij het systeem ook hulp uit onverwachte hoek, namelijk van de Chinese techreus Huawei. Dat bedrijf, hier vooral bekend van smartphones en andere gadgets, levert de software in de auto's.

Goedkopere batterijen

Toyota zegt ook dat het in 2026 en 2027 een ijzerfosfaat-lithium-batterij wil introduceren in zijn elektrische auto’s. Dat zou de productiekosten van de bZ4X EV met maar liefst 40 procent kunnen verlagen. 

Lees meer nieuws over elektrische auto's en mis niets met onze nieuwsbrief,