Volkswagen gaat opvallende samenwerking met Tesla-concurrent aan

©Rivian

Volkswagen gaat opvallende samenwerking met Tesla-concurrent aan

De Duitse autofabrikant Volkswagen investeert tot 5 miljard dollar in de Amerikaanse EV-fabrikant Rivian. De bedrijven gaan samen in een joint venture nieuwe technologie voor elektrische auto’s ontwikkelen. Zo willen ze uiteindelijk kosten besparen.

Volkswagen Group investeert in eerste instantie 1 miljard dollar in Rivian en dat bedrag kan uiteindelijk oplopen tot 5 miljard dollar. Voor de samenwerking richtten de twee automerken een nieuw bedrijf op. De joint venture moet de ontwikkeling van software voor zowel de Volkswagen Group als Rivian versnellen, zeggen de bedrijven. Ook willen ze samen de 'volgende generatie elektrische architectuur' ontwikkelen.

Kosten verlagen

Het doel is om 'de kosten per auto te verlagen door de schaal te vergroten en de innovatie wereldwijd te versnellen'. Rivian wil onder meer zijn patenten op het gebied van elektrische architectuur aan de joint venture in licentie geven.

De eerste auto’s met de nieuwe technologie komen volgens de bedrijven in de tweede helft van het decennium op de markt.

Drie nieuwe Rivian-auto's

Rivian maakt nog geen winst en moest in februari nog een reorganisatie doorvoeren. De Amerikaanse Tesla-concurrent onthulde in maart zijn nieuwe elektrische SUV R2 en toonde ook een voorproefje van zijn goedkopere crossovers R3 en R3X.

Pas in 2027 komt de Rivian R2 in Nederland op de markt. De SUV krijgt een vanafprijs van zo'n 45.000 dollar.

Lees meer nieuws over elektrische auto's en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.