©Rivian

Tesla-rivaal Rivian komt ook met betaalbare elektrische auto's

Tesla-rivaal Rivian komt ook met betaalbare elektrische auto's

26 juni om 21:59
Laatste update: 26 juni om 22:02

Het automerk Rivian heeft nog eens vijf nieuwe EV-modellen in de pijplijn. Dat blijkt uit een nieuwe teaser die de Tesla-rivaal heeft gepubliceerd. De vijf mysterieuze EV’s verschijnen na de drie elektrische auto’s die Rivian onlangs aankondigde.

Nadat Rivian gisteren bekendmaakte een samenwerking met Volkswagen aan te gaan, deelde het Amerikaanse autobedrijf in een brief aan aandeelhouders een opmerkelijke afbeelding met zijn geplande EV's. Op het plaatje zit over vijf van de onaangekondigde automodellen een doek. Daarmee is duidelijk dat Rivian zijn portfolio flink wil uitbreiden de komende jaren.

De teaser heeft veel weg van de manier waarop concurrent Tesla voorproefjes van zijn plannen geeft. Dat doet het bedrijf van Elon Musk ook regelmatig met vergelijkbare afbeeldingen met doeken over onaangekondigde producten.

Rivian komt dit jaar met de elektrische SUV R2 en in de jaren daarna met de crossovers R3 en R3X. Daarnaast verschijnt de tweede generatie van de Rivian R1T en R1S, voorzien van een nieuwe architectuur, motoren en accu’s.

Drie betaalbare auto's

Het bedekte model in de kolom boven de R2 en R3 wordt gebouwd op het middelgrote platform MSP. In de vierde kolom staan drie auto’s met een doek erover en die worden gebouwd op een platform dat Rivian omschrijft met 'betaalbare massamarkt'. Dat is een opvallende stap, want de goedkoopste Rivian is momenteel de R2 en kost vanaf 45.000 dollar.

De R3, die in 2027 in Nederland op de markt komt, krijgt een lagere prijs dan de R2, maar alsnog niet eentje die in de categorie 'betaalbaar' valt. Veel grote automerken, waaronder Tesla, Renault en Volkswagen, werken aan goedkopere EV's met prijzen tussen 20.000 en 25.000 euro.

Pickup-trucks

De vorm van de verborgen Rivian-modellen hoeft overigens niet alles te zeggen, schrijft Electrek. Het zou bij enkele van de mysterieuze Rivian-voertuigen kunnen gaan om kleine pickup-trucks, omdat die populair zijn in de VS. Mogelijk wil Rivian met een goedkoper alternatief voor de Tesla Cybertruck komen.

Tesla-baas Elon Musk beloofde jaren geleden al een elektrische auto van 25.000 dollar, maar het duurt waarschijnlijk nog tot 2027 voordat die in grote aantallen op de markt komt.

Lees meer nieuws over elektrische auto's en mis niets met ons populaire WhatsApp-kanaal.