© NASA

Rusland speelt in de ruimte een kat-en-muisspel met het Westen

Rusland speelt in de ruimte een kat-en-muisspel met het Westen

29 juni om 20:15

Een Russische spionagesatelliet voert al een jaar lang eigenaardige manoeuvres uit in de ruimte. De satelliet, genaamd Luch 2, komt regelmatig in de buurt van westerse kunstmanen. Het meest recente manoeuvre vond op 23 juni plaats.

Luch 2 bevindt zich in een geosynchrone baan rond de aarde. Dat is een baan waarin een satelliet even snel rond de aarde draait, als rond zijn eigen as. Zo’n baan bevindt zich op een hoogte van ruim 35.000 kilometer. Daar bevinden zich vooral communicatiesatellieten.

In die geosynchrone baan voert Luch 2 al sinds minstens vorig jaar manoeuvres uit die ervoor zorgen dat de satelliet dicht bij westerse satellieten komt. Het laatste manoeuvre dat geobserveerd werd, werd op 23 juni uitgevoerd. Dat ontdekte ruimtevaartbedrijf Slingshot Aerospace.

Niet de eerste keer

Door het manoeuvre zal Luch 2 in de buurt komen van een Amerikaanse satelliet, genaamd USA Intelsat 1002. Observaties die daarna zijn uitgevoerd, tonen aan dat Luch 2 intussen vertragingsmanoeuvres heeft uitgevoerd, zodat die langdurig bij USA Intelsat 1002 kan blijven. De Amerikaanse satelliet wordt gebruikt om tv, telefoon en internetdiensten aan te bieden in Europa, Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten. 

Het is niet bekend wat Rusland met Luch 2 van plan is. De voorbije twaalf maanden heeft de satelliet al hetzelfde gedaan bij een tiental andere westerse satellieten. Rusland heeft in het verleden gelijkaardige spelletjes gespeeld in de ruimte met andere satellieten

Lees meer over ruimtevaart en abonneer je op ons Whatsapp-kanaal.