Waarom er straks minder vaak bekende muziek in YouTube-video’s zit

©Canva

Waarom er straks minder vaak bekende muziek in YouTube-video’s zit
5 juli om 19:30

Als je een video maakt in een winkel waar sfeervol een muziekje aanstaat, dan wil je niet dat je hele verhaal over dat kledingstuk verdwijnt omdat het muziek is met copyright erop. YouTube maakt het nu makkelijk om de muziek er wel af te halen, maar je stem niet.

Muziek met copyright erop kan je flink in de problemen brengen en de audio van je video verpesten, waardoor een video eigenlijk onhoorbaar wordt. Dat resulteert soms in onbegrijpelijke video’s of creators die maar snel een andere oplossing moeten bedenken om te zorgen dat hun video niet voor niets is geweest. YouTube had al een gum om te zorgen dat muziek met copyright uit je video kan worden gewist, maar die wordt nu beter.

AI-algoritme

Hoe? Met het toverwoord van de laatste jaren: kunstmatige intelligentie. Een algoritme wordt ingezet om muziek waar auteursrecht op rust uit de video te halen, zonder dat andere audio verdwijnt. Je kinderen op de achterbank, de ambulancesirene, je stem: dat is allemaal nog hoorbaar, maar Los Del Rio’s Macarena die op je autoradio speelt niet meer. 

TechCrunch schrijft dat de tool deze week is uitgekomen en Erase Song heet. Het was eerder een bètatest, maar nu is het beschikbaar voor alle creators (of wordt het steeds verder uitgerold). Het zou nu een stuk beter moeten werken, want de eerdere tool maakte nog weleens een fout. 

Muziek op YouTube

De nieuwe versie is niet foutloos, YouTube stelt ook: “De Erase Song-tool werkt mogelijk niet als het nummer moeilijk verwijderbaar is.” Het zou dankzij kunstmatige intelligentie wel een stuk beter moeten werken. Waar de tool faalt kunnen creators wel in dat bepaalde deel van het filmpje al het geluid verwijderen.

Lees meer nieuws over YouTube en blijf op de hoogte met ons populaire WhatsApp-kanaal.