©Unsplash

BMW moet 2 miljoen dollar betalen aan eigenaar die duim verloor

Duim omhoog: BMW-eigenaar wint 2 miljoen dollar in rechtzaak om verloren duim

8 juli om 21:40
Laatste update: 8 juli om 23:10

Het werd dan misschien geen 3 miljoen dollar, maar evengoed een mooi bedrag: 1,9 miljoen dollar. Zoveel moet BMW aan zijn klant betalen als gevolg van een claim tegen het autobedrijf nadat de duim van de eigenaar vast kwam te zitten in de autodeur.

'Zou jij voor 1 miljoen euro...?' - Het lijkt haast op een slecht bedachte challenge. Het is echter een waargebeurd, en vooral pijnlijk, verhaal. Maar wel een met een goede afloop. Tenminste, als je veel geld en een duimpje minder als positief beschouwt. Godwin Boateng, een Amerikaanse bezitter van een X5, leunde op een dag tegen zijn autodeur, die op een kier stond. Toen sloeg het noodlot toe: de handige functie die de deur automatisch voor je sluit, houdt geen rekening met voorwerpen of vingers die daar op dat moment tussen zitten. Met andere woorden: de autodeur deed zijn werk, en misschien wel iets te goed.

Duimpje omlaag

Zijn duim kon Godwin in ieder geval wel vergeten: chirurgen konden deze niet meer terug aan zijn hand naaien. Het zal in ieder geval geen pretje zijn geweest en erger nog: de autobezitter is in het dagelijks leven software-ontwikkelaar, en daar heb je nog wel eens al je vingers voor nodig. Kennelijk was dat reden genoeg om BMW aan te klagen en krijgt hij na acht jaar nu eindelijk gelijk. Hoewel het autobedrijf van mening is dat je gewoon niet je vingers tussen de deur moet doen, oordeelde de rechter dus in het voordeel van Godwin.

Gevalletje Cybertruck

Het is niet de eerste keer dat zoiets voorkomt. Eerder liet een YouTuber al eens op pijnlijke wijze zien dat de technologie van de Tesla Cybertruck slim genoeg zou zijn om zijn vinger op tijd te detecteren. Dat bleek toen ook niet het geval te zijn en de auto verbrijzelde praktisch zijn vinger. Het werd gefilmd en uiteraard op internet gedeeld, zoals je mag verwachten in onze tijd. Het zal voor menig autobezitter in ieder geval als waarschuwing gelden dat je niet zomaar moet vertrouwen op automatische technologie, zeker niet als het aankomt op je vingertoppen.

Lees meer auto-nieuws en blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.