Bright day 2018 anymal robot
Bright Day 2018?

Autonome robotviervoeter in actie tijdens Bright Day

22 september 2018 om 19:30
Laatste update: 24 september 2018 om 05:14

Naast de hoofdgast op Bright Day - de mensachtige robot Sophia - is er tijdens het grootste techfestival van Nederland ook een robotviervoeter te zien: de veelzijdige ANYmal, die zelfs in The X-Files zat.

Je ziet regelmatig filmpjes voorbijkomen van vierpotige robots die bijna eng natuurlijk bewegen, alsof het robotdieren zijn. Tijdens Bright Day, het grootste techfestival van Nederland, maak je kennis met de robotviervoeter ANYmal van het Zwitserse ANYbotics.

Deze robot van het formaat labrador kan geheel autonoom bewegen, ook over complex terrein. Dankzij volledig roterende gewrichten kan ANYmal traplopen, over het puin van een ingestort gebouw klimmen of op vlak terrein rennen. Met LIDAR-sensoren en camera's brengt de robot zijn omgeving in kaart, zoals zelfrijdende auto's dat ook doen.

ANYmal kan op allerlei manieren worden ingezet. Bijvoorbeeld in fabrieken, om de veiligheid vanaf een afstand met camera's en sensoren te controleren. Of na rampen, om te controleren op slachtoffers en om te zien of het terrein voor reddingswerkers begaanbaar is. De robot kan zelfs worden ingezet om boeren te helpen hun gewassen in de gaten te houden, en natuurlijk ook voor entertainment. Zo speelde ANYmal een rol in een aflevering van The X-Files.

Tijdens Bright Day laat ANYmal zijn verschillende mogelijkheden op het podium zien. De robot is dan voorzien van verschillende sensoren, en laat zien hoe hij zelfstandig kan navigeren.

Ook dit jaar is Bright Day weer samengesteld uit flights: dagdelen van vier uur waarin je alles kan beleven. Op zaterdag 24 november hebben we drie flights, op zondag 25 november zijn het er twee. Tijdens elke flight is ANYmal in actie te zien. Het precieze podiumprogramma publiceren we later op Bright.nl en brightday.nl.

Humanoid Sophia

De hoofdgast van Bright Day 2018 is de sociale humanoid robot Sophia van Hanson Robotics. De zeer realistische robot is op 24 en 25 november voor het eerst voor een groot Nederlands publiek te zien.

Ook de finales van het ESL Dutch Championship in de populaire games Counter-Strike: Go en League of Legends vinden plaats tijdens Bright Day in de Expo in Haarlemmermeer. 

Op Bright Day zie je ook Royalistiq in actie. De YouTuber met ruim half miljoen volgers is gespecialiseerd in Fortnite en zal live tips & tricks geven over de populairste game van 2018.

Ga voor tickets en meer informatie naar www.brightday.nl.