SpaceX krijgt groen licht: satellieten mogen in lagere baan om aarde
Satellietinternet Starlink

SpaceX krijgt groen licht: satellieten mogen in lagere baan om aarde

28-04-2021 10:56 Laatste update: 10:57

De Amerikaanse toezichthouder FCC heeft het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk goedkeuring gegeven om ruim 2800 Starlink-satellieten lager in een baan rond de aarde te brengen dan eerder was gepland.

De satellieten van SpaceX mogen nu op een hoogte van 540 tot 570 kilometer gaan vliegen. Op die hoogte heeft SpaceX al toestemming om 1584 ruimtevaartuigen te exploiteren. Met de verandering zouden alle 4408 satellieten op die hoogte in een baan om de aarde worden gebracht. 

Een lagere omloopbaan maakt een snellere internetdienst mogelijk omdat het signaal niet zo ver hoeft te reizen. De verandering zou SpaceX in beter staat stellen om breedband aan te bieden in landelijke gebieden. SpaceX biedt al meerdere landen al satellietinternet aan met zijn dienst Starlink, die later dit jaar ook in Nederland beschikbaar komt.

Amazon klaagde over risico botsingen

Concurrenten Amazon en OneWeb, die ook werken aan satellietnetwerken, maakten eerder bezwaar tegen de plannen van SpaceX. Ze waarschuwden dat de signalen van satellieten elkaar in de weg zouden kunnen zitten en dat er een groter gevaar zou zijn voor botsingen tussen satellieten.

De FCC ziet geen problemen als de Starlink-satellieten lager komen te hangen, maar legt SpaceX wel allerlei voorwaarden op. Amazon zegt tegen The Verge daar tevreden mee te zijn. “Deze voorwaarden nemen onze grootste bezwaren over de veiligheid in de ruimte weg.”

De zone van de satellieten van SpaceX ligt net onder de zone die is toegewezen aan de vloot van Project Kuiper, het satellietproject van Amazon. 

Strijd tussen SpaceX en Amazon

De strijd over het plan weerspiegelt de wedloop die gaande is tussen bedrijven die met elkaar concurreren om breedbanddiensten aan te bieden vanuit de ruimte. Amazon kreeg in 2020 van de FCC toestemming voor 3236 van zijn Kuiper-satellieten, maar heeft er tot nu toe nog geen enkele gelanceerd. Bedrijven als Viasat Telesat Canada en OneWeb hebben ook plannen.

SpaceX ligt voor op zijn concurrenten. Het bedrijf zei dat het op 6 april 1320 satellieten in een baan om de aarde had. De volgende dag werden er nog eens zestig gelanceerd. 

Ook naar Nederland

Nederlanders kunnen zich sinds kort op de de site van Starlink al aanmelden voor een abonnement op het satellietinternet. Gebruikers betalen zelf voor de benodigde apparatuur, zoals een satellietschotel. Dat kost 499 euro, bovenop de maandelijkse 99 euro servicekosten van Starlink.

Dit hebben we te danken aan de ruimtevaart: