Virtual reality

'Nieuwe PlayStation VR-bril heeft oogtracking en vibraties'

© Sony

playstation vr-bril virtual reality bril psvr oogtracking
11 mei 2021 om 09:39
Laatste update: 11 mei 2021 om 09:39

De nieuwe PlayStation VR-bril zou oogtracking bevatten, wat onder andere beelden met meer details mogelijk maakt. Ook zou de bril een haptische motor en schermpjes met hogere resolutie hebben.

Sony kondigde eerder dit jaar een VR-bril voor de PlayStation 5 aan, maar zei wel dat die bril dit jaar niet op de markt komt. In maart werden de controllers al onthuld, nu is meer informatie over de bril zelf uitgelekt. Bronnen van UploadVR melden dat de nieuwe PSVR-bril een totale resolutie van 4000x2040 pixels krijgt, goed voor 2000x2040 pixels per oog.

Dat is een flinke sprong in resolutie. De vorige VR-bril van PlayStation heeft 1920x1080 pixels: 960x1080 pixels per oog. Marktleider Oculus Quest 2, heeft 3664x1920 pixels in totaal, 1832x1920 pixels per oog. Meer pixels zorgt voor scherper beeld, en een vermindering van het zogenoemde 'hordeureffect': het raster dat in vroege VR-brillen met lagere resolutie te zien was.

Oogtracking

Een hogere resolutie betekent ook dat het tonen van beelden meer rekenkracht kost. Om dat op te lossen gebruikt de bril oogtracking en de techniek foveated rendering. De bril weet waar de gebruiker kijkt, en toont alleen die beelden scherp. Het indirecte gezichtsveld daaromheen wordt in een lagere resolutie getoond.

Verder zou de nieuwe PSVR-bril net als de controllers haptische motoren bevatten. Dat zijn een soort geavanceerde trilmotoren die meer soorten bewegingen kunnen doorgeven, van vallende regendruppels tot geweerschoten.

Ingebouwde camera's

De bril zou ingebouwde camera's hebben, en daardoor geen externe camera's of sensoren nodig hebben. De bril ziet zelf zijn relatie tot de rest van de kamer en de controllers, iets waar vroegere VR-brillen externe sensoren in de ruimte voor nodig hadden.

Sony heeft zelf al aangegeven dat de nieuwe PSVR met een snoer aan de PS5 gekoppeld zal worden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Oculus Quest 2, die ook draadloos gebruikt kan worden. De PSVR zou met een enkele usb-c-kabel aangesloten worden.

2022 of later

Het is zeker dat de nieuwe PlayStation VR in ieder geval niet dit jaar op de markt komt. Volgens Sony moet er nog hard aan de bril gewerkt worden. Ondertussen blijft de vraag naar de PS5 zelf ook onverminderd hoog, onder meer door productievertraging door het wereldwijde chiptekort. Sony verwacht dat de PS5 de rest van het jaar schaars zal blijven.

Bekijk ook: