Apple boekt omzetrecord ondanks chiptekorten: iPhone 12 Pro verkoopt goed
iPhones en Apple-diensten

Apple boekt omzetrecord ondanks chiptekorten: iPhone 12 Pro verkoopt goed

27-07-2021 21:13 Laatste update: 21:42

Apple heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 36 procent meer omzet geboekt dan in die periode in 2020. Niet eerder haalde Apple in dat kwartaal 81,4 miljard dollar omzet. Dat kwam mede doordat de iPhone 12 Pro en Pro Max goed blijven verkopen.

Apple had vooraf ingeschat dat het door de chiptekorten 3 tot 4 miljard dollar aan inkomsten zou mislopen. Dat werd minder dan 3 miljard dollar, vertelde het bedrijf bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. Wel hadden de verkopen van iPads en Macs sterker kunnen groeien dan de bijna 12 en ruim 16 procent op jaarbasis die nu de boeken in gingen.

Alles bij elkaar zette Apple een winst van 21,7 miljard dollar in de boeken. Dat is bijna een verdubbeling van een jaar eerder.

iPhone 12 Pro en diensten

De omzet uit de verkoop van iPhones ging met de helft omhoog ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met name de iPhone 12 Pro en Pro Max, de twee duurste iPhones, liepen volgens Apple-topman Tim Cook goed.

De dienstentak, waar onder meer muziekdienst Apple Music, videodienst Apple TV+ en betaaldienst Apple Pay onder vallen, groeide weer sterk. Na de iPhone is dat nu met afstand de tweede omzetmotor van het bedrijf. 

Onder vuur

De dienstentak ligt echter onder vuur in veel landen waar Apple door toezichthouders wordt onderzocht vanwege mogelijk machtsmisbruik met de App Store.

Binnenkort wordt ook de uitspraak verwacht in de rechtszaak die Fortnite-maker Epic Games tegen Apple aanspande over de regels van de App Store.

Daarnaast kijken meerdere toezichthouders kritisch naar het gesloten houden van de NFC-chip in iPhones en Apple Watches voor concurrerende betaaldiensten.

Nieuwe iPhones en AirPods verwacht

Verwacht wordt dat Apple in september de nieuwe iPhone 13's presenteert. Mogelijk onthult het bedrijf in die maand ook een nieuwe versie van de populaire AirPods-oordoppen.

Apple-updates: wat zijn de beste verbeteringen?