Fortnite verdwijnt uit China: vanaf 15 november niet meer te spelen
Chinese game-beperking

Fortnite verdwijnt uit China: vanaf 15 november niet meer te spelen

02-11-2021 13:24 Laatste update: 16:50

Fortnite, één van de populairste games ter wereld, is vanaf later deze maand niet meer te spelen in China, de grootste gamemarkt. Maker Epic Games trekt zich terug vanwege de steeds strengere Chinese regels rond games.

Epic Games heeft de registratie van nieuwe accounts al gesloten, meldt het bedrijf. Op 15 november gaan de servers van Fortress Night offline, de Chinese versie van Fortnite. De afgelopen twee jaar was de game in China beschikbaar als test, maar die test eindigt nu, zonder dat er een vervolg komt.

Een officiële reden geeft Epic Games niet, maar de steeds strengere Chinese regels rond games liggen voor de hand. Sinds augustus mogen minderjarigen nog maar drie uur per week gamen, alleen vrijdag en in het weekend. De toezichthouder noemt games "geestelijk opium".

China minder aantrekkelijk

De limiet wordt met onder meer gezichtsherkenning gehandhaafd, hoewel jonge Chinezen al methoden hebben gevonden om de limieten te omzeilen. Toch is de handhaving streng, waardoor China als afzetmarkt veel minder aantrekkelijk wordt voor games.

De Chinese Fortnite-versie verschilde op last van de Chinese overheid al van de westerse versie. Zo zijn de spellen korter, kunnen Chinezen het niet opnemen tegen spelers uit andere landen en zijn er bovendien geen microtransacties.

Het lucratieve verdienmodel van Fortnite ontbrak daarom in China, mogelijk ook een reden om de test niet door te zetten. Fortress Night werd de afgelopen twee jaar uitgegeven door het Chinese mediabedrijf Tencent, voor 40 procent eigenaar van Epic Games.

Review Nintendo Switch OLED: upgraden of niet?