Onder meer in FIFA

Game-uitgever EA: 'NFT's zijn de toekomst van games'

© EA Sports

ea electronic arts games nft non-fungible token fifa voetbalkaartjes
5 november om 13:16
Laatste update: 5 november om 13:16

EA, uitgever van onder meer FIFA, ziet een grote toekomst voor blockchain-technologie in games, en dan met name in NFT's. Die techniek zou de digitale spelerplaatjes in FIFA veel exclusiever maken.

EA-topman Andrew Wilson ziet zogenoemde non-fungible tokens (NFT's) als een "belangrijk onderdeel" van de toekomst van games. Wilson zei dat in gesprek met investeerders, na de bekendmaking van de nieuwste kwartaalcijfers.

NFT's maken gebruik van de blockchain om te bewijzen dat ze het origineel zijn. Zo kan bijvoorbeeld het origineel van digitale kunst worden verkocht, ook al bestaan er kopieën van. De afgelopen tijd zijn bijvoorbeeld de eerste emoticons en de broncode van het wereldwijde web als NFT verkocht. De NFT is dan als het ware een niet te vervalsen bewijs van eigendom.

'Nog in vroeg stadium'

EA ziet in die techniek dus toekomst, bijvoorbeeld om de digitale voetbalkaartjes in de FIFA-games exclusiever te maken. "Ik denk dat in de context van de games die we maken en de livediensten die we aanbieden, verzamelbare digitale inhoud een belangrijke rol gaat spelen", aldus Wilson.

De topman benadrukt wel dat de plannen nog in een zeer vroeg stadium zijn. "We moeten nog uitvogelen hoe dat gaat werken."

Het gebruik van NFT's en de blockchain in games is dan ook niet zonder kritiek. Vorige maand nog stelde de grote gamewinkel Steam een totaalverbod op blockchaingames in. Games die gebruikmaken van blockchaintechnologie, of die cryptomunten of NFTs verkopen, mogen niet meer via Steam verkocht worden.

Kritiek op gokelementen in EA-games

EA heeft bovendien al vaker kritiek gekregen op zijn digitale voetbalkaartjes, een vorm van zogenoemde lootboxes. Volgens toezichthouders in verschillende landen, waaronder Nederland, zijn de kaartjes een verkapte vorm van gokken. Ze zouden sporen jongeren aansporen om meer geld uit te geven dan ze hebben.

In sommige landen, zoals België, mag EA de kaartjes daarom niet meer aanbieden, of alleen in aangepaste vorm.

Zo werken NFT's: