Chiptekorten

'PlayStation 5 komende tijd nog slechter verkrijgbaar'

sony ps5 playstation 5 chiptekort slecht verkijgbaar
11 november 2021 om 10:10
Laatste update: 11 november 2021 om 10:10

Sony heeft de verwachte productiecijfers voor de PlayStation 5 naar beneden bijgesteld. Het wordt de komende tijd dus nog moeilijker om aan een schaarse PS5 te komen.

De vraag naar de PlayStation 5 is al steeds hoger dan het aanbod sinds de spelcomputer een jaar geleden werd geïntroduceerd. Nu heeft Sony zijn verwachte productiecijfers voor de PS5 naar beneden bijgesteld, zeggen ingewijden tegen Bloomberg.

Tot nu toe was het de bedoeling om meer dan 16 miljoen exemplaren van de PS5 te produceren in het gebroken boekjaar dat loopt van maart dit jaar tot maart 2022. Dat aantal zou nu zijn verlaagd tot 15 miljoen.

Productieproblemen tot zeker volgend jaar

Aanleiding zouden verschillende problemen met de productie zijn: zowel vanwege de wereldwijde chiptekorten als vanwege corona. In veel gebieden waar onderdelen voor de PlayStation worden gemaakt, zijn vaccinaties sporadisch en is de productie dus onvoorspelbaar, zeggen ingewijden.

Het gaat daarbij om ogenschijnlijk simpele maar onmisbare onderdelen zoals chips voor stroomverdeling, onder meer gemaakt door Toshiba. Veel chipmakers, waaronder het grote TSMC, verwachten dat de tekorten zeker tot in 2022 zullen aanhouden.

Verkopen PS5 lagen aardig op koers

PlayStation-concurrent Nintendo heeft ook last van de tekorten. De verkoopverwachting van de Switch werd vorige week ook naar beneden bijgesteld. De PlayStation 5 verkoopt ondanks de tekorten tot nu toe sterk, met in totaal al ruim 13,4 miljoen verkochte exemplaren. Daarmee lagen de verkopen van de PS5 op dezelfde koers als die van de succesvolle PS4, al beginnen de tekorten nu zichtbaar te worden in de verkoopcijfers.

Sony kondigde eerder deze week aan dat het binnenkort zelf de PS5 gaat aanbieden in Nederland. Dat gebeurt via de eigen site PlayStation Direct, waardoor het voor consumenten iets overzichtelijker wordt om aan een PS5 te komen. Nu is het aanbod grillig, en vaak maar kort beschikbaar bij winkels. Bovendien bieden sommige winkels de PS5 alleen aan in combi-pakketten, waarbij klanten ook games en accessoires moeten kopen om de PS5 aan te kunnen schaffen.

Bekijk ook: onze review van de PlayStation 5